Herren skall bevara din utgång och din ingång från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:8

Världen idag

Woolpower i Östersund efterlyste nyanlända personer som kunde sy. (Bilden är från ett annat sammanhang.) Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen ska se över anvisning av flyktingar

Migrationsverket tar inte hänsyn till kompetens eller arbetskraftsbehov när flyktingar anvisas till olika orter. Det är något som nu regeringen ska se över, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Nyheter · Publicerad 08:00, 19 nov 2022

När textilföretaget Woolpower i Östersund, som bland annat tillverkar underställ åt Nordens försvarsmakter, ville få hjälp av Migrationsverket att hitta och anställa kompetent personal tog det stopp.

Företagets produktionschef Anna Sjöberg säger till Sveriges Radio att de i samband med att många flyktingar kom till Sverige från Ukraina frågade Migrationsverket om myndigheten kunde fånga upp personer som kan sy och anvisa personer upp till dem i Östersund.

– Men de ville inte ens ta den diskussionen med oss, för det är inte deras uppdrag, säger hon.

Det ingår alltså inte i Migrationsverkets roll att registrera utbildning och kompetens för att sedan matcha med behov av arbetskraft i olika kommuner. Deras uppgift är att se till att antalet flyktingar blir jämnt fördelat i landets kommuner.

Det är i stället Arbetsförmedlingens uppdrag att hjälpa nyanlända på arbetsmarknaden – men utan att kunna ge inflytande om var i landet de ska anvisas.

Men regeringen uppger nu att man ska ta tag i frågan.

– Det här vill vi behandla skyndsamt. Sverige blir vinnare och även människor som kommer hit och får börja jobba direkt, säger integrationsminister Johan Pehrson (L), till Ekot.

Naziplundrat konstverk ska återlämnas till ägare

En fransk domstol dömer det brittiska auktionshuset Christie's att återlämna en målning som... torsdag 9/2 04:00

Allt tillhör oss – om karismatik och liturgi

Ledarkrönika Varje gång himlen möter jorden uppstår en kombination av det som är gudomligt fullkomligt och det... torsdag 9/2 00:10