Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Gabriel Wikström (S). Foto: Erik Nylander/TT

Regeringen öppnar för abortregister

Sju år efter att en regeringsutredning föreslog ett register som en åtgärd för att minska antalet aborter meddelar nu regeringen att man vill ta tag i saken. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) menar att det bland annat kommer att underlätta forskningen.

Nyheter · Publicerad 08:47, 5 sep 2016

Frågan om att låta abort ingå i patientregister i likhet med andra vårdinsatser har funnits på agendan länge, men politiker har inte velat ta i det. 2009 föreslog alliansregeringens utredare Anders Milton ett abortregister, men dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) avvisade förslaget.

Världen idag har sedan dess följt frågan. 2013 i en enkät bland riksdagspartierna var det flera som öppnade för ett register om det kunde göras på ett säkert sätt utan att kvinnornas uppgifter riskerade att läcka ut. Och med åren har fler och fler instanser inom vården, liksom lobbyorganisationer som RFSU, svängt och välkomnar nu att aborter registreras som andra ingrepp.

”Jag tror att trycket från professionen är det som saknats. När det nu verkar bli större tror jag att det kan lossa de spärrar som funnits”, sa Emma Henriksson (KD), socialutskottets ordförande, till Världen idag i slutet av 2015 om abortregistrets framtid.

När Socialstyrelsen skickade ut förslaget på remiss för ett år sedan ställde sig alla bakom det förutom Socialdemokraternas och Centerpartiets kvinnoförbund.

Och nu meddelar regeringen alltså att från och med 1 oktober ska undantaget för aborter försvinna, skriver Dagens Nyheter.

– Det blir då lättare att forska och det kan bidra till att lättare höja kvaliteten direkt inom hälso- och sjukvården på det här området och det är väldigt viktigt, säger Gabriel Wikström till TT.

Han avfärdar också påståenden om risker att uppgifter ska läcka. Oron är obefogad då det under de 52 år patientregistret funnits inte läckt ut något om enskilda individer, menar han.

När Anders Milton kom med förslaget om ett centralt register 2009 fick han utstå hård kritik.

– Man har register över alla medicinska ingrepp för att se om det finns enheter som är mindre framgångsrika och om saker skiljer inrättningar åt. Abort är den enda åtgärd för vilket det inte finns, har han tidigare sagt till Världen idag.

Milton framhöll också att ett register inte skulle innebära ökad utsatthet för dem vars uppgifter är lagrade men att kvaliteten på arbetet skulle förbättras och man kan skulle kunna forska kring orsaker till aborter och på så sätt också minska aborttalen.

Det tog sju år. Men nu ser det alltså ut att bli verklighet, utifrån just dessa argument.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier