I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Gabriel Wikström (S). Foto: Erik Nylander/TT

Regeringen öppnar för abortregister

Sju år efter att en regeringsutredning föreslog ett register som en åtgärd för att minska antalet aborter meddelar nu regeringen att man vill ta tag i saken. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) menar att det bland annat kommer att underlätta forskningen.

Nyheter · Publicerad 08:47, 5 sep 2016

Frågan om att låta abort ingå i patientregister i likhet med andra vårdinsatser har funnits på agendan länge, men politiker har inte velat ta i det. 2009 föreslog alliansregeringens utredare Anders Milton ett abortregister, men dåvarande socialminister Göran Hägglund (KD) avvisade förslaget.

Världen idag har sedan dess följt frågan. 2013 i en enkät bland riksdagspartierna var det flera som öppnade för ett register om det kunde göras på ett säkert sätt utan att kvinnornas uppgifter riskerade att läcka ut. Och med åren har fler och fler instanser inom vården, liksom lobbyorganisationer som RFSU, svängt och välkomnar nu att aborter registreras som andra ingrepp.

”Jag tror att trycket från professionen är det som saknats. När det nu verkar bli större tror jag att det kan lossa de spärrar som funnits”, sa Emma Henriksson (KD), socialutskottets ordförande, till Världen idag i slutet av 2015 om abortregistrets framtid.

När Socialstyrelsen skickade ut förslaget på remiss för ett år sedan ställde sig alla bakom det förutom Socialdemokraternas och Centerpartiets kvinnoförbund.

Och nu meddelar regeringen alltså att från och med 1 oktober ska undantaget för aborter försvinna, skriver Dagens Nyheter.

– Det blir då lättare att forska och det kan bidra till att lättare höja kvaliteten direkt inom hälso- och sjukvården på det här området och det är väldigt viktigt, säger Gabriel Wikström till TT.

Han avfärdar också påståenden om risker att uppgifter ska läcka. Oron är obefogad då det under de 52 år patientregistret funnits inte läckt ut något om enskilda individer, menar han.

När Anders Milton kom med förslaget om ett centralt register 2009 fick han utstå hård kritik.

– Man har register över alla medicinska ingrepp för att se om det finns enheter som är mindre framgångsrika och om saker skiljer inrättningar åt. Abort är den enda åtgärd för vilket det inte finns, har han tidigare sagt till Världen idag.

Milton framhöll också att ett register inte skulle innebära ökad utsatthet för dem vars uppgifter är lagrade men att kvaliteten på arbetet skulle förbättras och man kan skulle kunna forska kring orsaker till aborter och på så sätt också minska aborttalen.

Det tog sju år. Men nu ser det alltså ut att bli verklighet, utifrån just dessa argument.

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier