Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

Regeringen nobbade föräldrar som inte vill se förskoletvång

Upprörda föräldrar samlades i fredags utanför riksdagshuset för att räcka över 18 000 namnunderskrifter mot förslag om en obligatorisk förskola. Men ingen från regeringen mötte upp för att ta emot namnen och bemöta kritiken.

Nyheter · Publicerad 08:00, 20 okt 2020

Redan i november 2019 startade Madeleine Lidman, grundare av föräldraupproret, en namninsamling som reaktion på regeringens beslut att utreda möjligheten till obligatorisk förskola från tre års ålder för barn till nyanlända. Men det gick trögt. Många trodde att det var ”fake-news” och köpte argumentet om att det bara handlade om att ”erbjuda” obligatorisk förskola.

– De använder sig av ett språk som förvirrar folk, man kan inte kalla det ett erbjudande om det är obligatoriskt, säger Madeleine Lidman.

I juni 2020 hade hon kommit upp i 5 000 underskrifter, vilket Världen idag tidigare skrivit om. Ingen från regeringen ville då träffa Lidman för att ta emot namnen, vilket gjorde att hon beslutade sig för att samla in 10 000 underskrifter.

I början av augusti presenterades Jämställdhetsutredningen som rekommenderade obligatorisk förskola från tre års ålder för alla barn. Nyligen kom så motionen från elva socialdemokrater om att införa obligatorisk förskola från två års ålder.

Efter att Madeleine Lidman fått nys om och delat nyheten spred den sig snabbt på sociala medier. På bara två dagar fick föräldraupproret in ytterligare 5 000 underskrifter.

– Det blev uppenbart för folk att dessa politiker gått för långt i sin styrning, säger hon.

Föräldraupprorets namn­insamling hade nått 18 000 namn när Madeleine Lidman och en grupp föräldrar i fredags ställde sig utanför riksdagshuset i Stockholm för att lämna över insamlingen. Trots det bemödade sig ingen av de tillfrågade politikerna sig med att möta upp och ta emot listan.

– Jag känner mig väldigt besviken. Det är som att små gräsrötter och våra åsikter inte räknas, säger Madeleine Lidman till Världen idag, som var på plats utanför riksdagshuset.

Trebarnsmamman Linnea Backström åkte från Linköping samma morgon för att vara med vid överlämnandet. Hon önskar att politikerna tänker om och respekterar hennes och andra föräldrars rättighet att forma sin egen familjs vardag.

– Politiker ska inte med tvång ta barn från sina föräldrar, säger hon.

Vincent Soto är småbarnspappa, vänsterpartist och lärare. Han var också på plats med sin familj.

– Man argumenterar att [förslaget i utredningen] skulle hjälpa nyanlända barn med integrationen och språket om de tidigt sätts i förskola. Men det finns forskning som visar att barn behöver sina föräldrar för språkutvecklingens skull.

Hur tolkar ni det faktum att ingen kom ner för att ta emot er namnlista?

– Signalen är att de viftar bort alla med andra åsikter som irriterande flugor, säger Madeleine Lidman.

– Jag har jagat dem sedan den 5 oktober och bett om ett svar ifall någon kan träffa oss, men de har vägrat svara. Bara i dag har jag pratat med sex pressekreterare och alla har bara hänvisat vidare till andra, fortsätter hon.

Föräldrarna gav så småningom listan till riksdagshusets väktare, för registrering och vidarebefordran till någon av kamrarna.

Jag känner mig väldigt besviken. Det är som att små gräsrötter och våra åsikter inte räknas.

Förskola

• I Sverige finns ingen förskoleplikt. Däremot erbjuds barn förskola från och med ett års ålder.

• Barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga med ett annat barn ska erbjudas förskola från och med ett års ålder under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

• Från och med höstterminen det år ett barn fyller tre år har barnet rätt till allmän förskola, det vill säga minst 525 avgiftsfria timmar per år i förskolan.

• Skolplikten träder i kraft först när barnen ska börja förskoleklass vid sex års ålder.

• I januariavtalet, som är en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, finns obligatorisk språkförskola för nyanländas barn från tre års ålder med som en punkt.

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Regeringskris nära i Israel – ytterligare ett val kan vänta

Tvist. Framtiden ser alltmer oviss ut för Israels bräckliga regeringsbygge. Premiärminister Benjamin... lördag 5/12 07:00

Låt judar och araber få samarbeta!

Israelkrönika Han heter Mansour Abbas och sitter i Knesset, det israeliska parlamentet, för det arabiska partiet...