Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Regeringen KU-anmäls för att ha ”mörkat” coronahantering

Moderaterna KU-anmäler statsminister Magdalena Andersson för det de kallar regeringens mörkläggning när Coronakommissionen begärt ut information.

– KU har andra verktyg än Coronakommissionen, säger Tobias Billström, M:s gruppledare.

Nyheter · Publicerad 14:49, 31 jan 2022

Den 25 februari ska Coronakommissionen komma med sitt slutbetänkande över hur pandemin har hanterats, bland annat granskas regeringens arbete. Men de senaste veckorna har mest handlat om kommissionens försök att få tillgång till dokument och information från regeringskansliet.

Moderaternas bild är att Socialdemokraterna medvetet försöker mörka. Därför lämnar partiet nu in två KU-anmälningar mot statsministern och hela regeringen.

– Moderaterna vill att KU går till botten med regeringens krishantering, säger Tobias Billström.

Han hänvisar till att KU har möjligheter att kräva in dokumentation och fråga ut både statsråd och tjänstemän.

M vill både granska regeringens agerande mot Coronakommissionen och bristen på dokumentation.

Mycket av kritiken om brist på underlag kretsar kring statssekreterarmöten i Gruppen för strategisk samordning (GSS). Gruppen har haft till uppgift att samordna regeringens arbete och har mötts ofta under pandemin – ofta i en mindre krets av de mest berörda statssekreterarna.

Även denna ”lilla GSS” vill M att KU granskar, för att utreda gruppens roll.

Enligt regeringskansliet är det praxis att det inte förs några formella mötesanteckningar på dessa möten. Det gjordes inte heller under Alliansregeringen, påpekas det, till exempel under den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Men Billström protesterar mot jämförelsen.

– Det går inte att jämföra en kort och intensiv krishantering med en pandemi som varat i två år, säger han.

Billström tycker att det är självklart att Coronakommissionen ska få tillgång till personliga minnesanteckningar som statssekreterarna har gjort under mötena. Anteckningar som regeringskansliet säger att de inte förfogar över, och därmed inte kan lämna ut.

Socialminister Lena Hallengren bemöter kritiken i en intervju med TT.

– Dels tycker jag det är en tråkig bild som tecknas, därför att min uppfattning är att vi har sett till att kommissionen har tillgång till handlingar, även det som är sekretessbelagt, men att det ibland måste säkerhetsprövas, och helt uppenbart har det funnits lite delade meningar. Jag hoppas att det är utrett, säger hon.

Tidigare har Sverigedemokraterna KU-anmält regeringen för hanteringen av utlämnande av coronahandlingar.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10