Det offer Gud vill ha är en förkrossad ande. Ett förkrossat och bedrövat hjärta föraktar du inte, Gud.
Psaltaren 51:19

Världen idag

Robert Eriksson och Britta Hermansson. Foto: Katarina Johnson

Redo att fråga ut partiledarna

På onsdagen är Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt först i Vårgårda möte där samtliga partiledare de närmaste veckorna ska frågas ut i kyrklig regi inför valet.- Det känns som en stor anspänning och att en urladdning är på gång, säger Britta Hermansson som tillsammans med Robert Eriksson agerar utfrågare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 aug 2014

1968 var första gången som dåvarande Missionskyrkan genom predikanten John Hedlund bjöd in samtliga riksdagspartiers ledare till samtal inför riksdagsvalet. Det har blivit en tradition som hållit i sig och i år är partiledarna på plats i Tångahallen i Vårgårda. Det är Equmeniakyrkan nationellt och tio församlingar lokalt som står som arrangörer. Ansvariga för att fråga ut toppolitikerna denna gång är Britta Hermansson, evangelist i Equmeniakyrkan och Robert Eriksson, pastor i Equmeniakyrkan och sångare.

- Det känns oerhört spännande, framförallt att komma med en lite annorlunda vinkel än man brukar. Vi är pastorer och ska inte agera som något annat utan tar med oss kallelsen vi bär på in i utfrågningen, för att ge kyrkans perspektiv och hjärtefrågor, säger Robert Eriksson som förberett sig bland annat genom att följa debatten extra noga och intervjua alltifrån sakkunniga till personer med olika politisk inriktning och människor i olika yrken.

Han hoppas att man i samtalen ska kunna lyfta blicken ovan de dagspolitiska frågorna till vilka visioner partiledarna ser för samhället.
- För oss är det viktiga vad politikerna vill bortom den här mandatperioden, vilket samhälle respektive parti vill bygga på 30 till 50 års sikt.

Britta Hermansson säger att hon längtar efter att nu sätta igång och beskriver sin dröm för samtalen.
- Att vi kan sänka axlarna, lyssna på varandra och kan tala om det viktiga, om nöden för världen men också att det finns hopp. En kombination av härliga möten men också plats för det bråddjupa och allvarliga.

Hon nämner det som nu sker i Mellanöstern, klimatfrågan och de mest utsatta i samhället som tre viktiga ämnen hon gärna vill lyfta.
- Vi är inte politiska journalister, det är viktigt att förstå det. Vi kommer från ett annat håll. Vi är inte ute efter att klämma åt någon utan ska ha ett offentligt samtal om stora visioner och viktiga frågor.

En tradition vid utfrågningarna har varit att partiledarna fått välja en psalm eller annan andlig sång som framförs. Det är en tradition som man nu väljer att bryta med.
- Vi vill ge musik till dem istället, både inom deras musiksmak men ibland något som utmanar. Jag har valt ut åtta olika sånger som blir inlägg i partiutfrågningen, säger Robert Eriksson.
- Vi har ett lovsångsteam som ger en gudstjänstinramning till utfrågningen, bönen och sången och gospelmusiken finns med. De får del av vårt budskap på det sättet. Men så här går vi in mer på deras planhalva.

Britta Hermansson och Robert Eriksson uttrycker båda att de ser det som en förmån att få medverka i utfrågningen och de menar att det är helt i sin ordning att kyrkan är en aktör i det politiska samtalet.
- All tro är politisk, inte partipolitisk, men politisk i någon mening. Vi vill i Guds kraft skapa en bättre värld, det är politiska handlingar, säger Robert Eriksson.

- Vi tror på att vi tillsammans bygger den här världen och att vi kan ge människor hopp i en orolig tid, säger Britta Hermansson.
 


Fakta: Schemat för partiledarsamtalen

Jonas Sjöstedt är först ut på onsdagen att bli utfrågad i Tångahallen. Samtalen kan också följas på webben på Vårgårda mötes webbplats. Här är datumen för övriga partiledare:

- Jan Björklund, Folkpartiet 14 augusti
- Annie Lööf, Centerpartiet 15 augusti
- Gustav Fridolin, Miljöpartiet 17 augusti
- Stefan Löfven, Socialdemokraterna 20 augusti
- Göran Hägglund, Kristdemokraterna 27 augusti
- Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna 28 augusti
- Fredrik Reinfeldt, Moderaterna 29 augusti​

Är slöjprotesterna början till slutet för mullornas Iran?

Ledare Demonstrationerna i Iran har nu nått en sådan styrka att de utgör ett verkligt hot för landets... onsdag 28/9 00:10

Troende ses som politisk ”belastning”

Ledare Omvalet i måndags av Andreas Norlén (M) till riksdagens talman och nyvalet av Julia Kronlid (SD)... onsdag 28/9 00:00

Mississippi bäst i USA på att värna religionsfriheten

USA. Mississippi är den amerikanska delstat som bäst försvarar religionsfriheten och New York är den som... onsdag 28/9 22:00

Ny dokumentär förevigar Sean Feuchts lovsångsturné

USA. När de amerikanska myndigheterna försökte tysta lovsången under coronapandemin klev Sean Feucht... onsdag 28/9 13:00

Ett svar på frågan om Israels styrka

Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de... onsdag 28/9 00:10

Res dig och skaka stoftet av dig

Vardagskrönika Sitter du kvar i gamla vanor, gamla attityder, och låter du ditt gamla liv påverka och tala till... onsdag 28/9 00:00

Gospelsångarna tillbaka där allt en gång började

Musik. Under 50 år har gospelkvartetten One way brothers från Närke underhållit med sång och musik i...

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8). De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier