Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Reaktioner från hela världen efter gripande

Nyheter · Publicerad 00:00, 25 sep 2009
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig efter att Världen idag skrivit om omhändertagandet av en åttaårig pojke, som socialtjänsten beordrade polisen att göra på Arlanda i somras.
Flera stora, internationella organisationer ifrågasätter starkt hur staten behandlat pojken.


Världen idag har tidigare granskat hur den gotländska familjen Johanssons åttaårige pojke brutalt togs från sina föräldrar på Arlanda – när de satt på flyget på väg till Indien.
Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig –berättelsen om socialtjänstens omhändertagande är numera välkänd över flera kontinenter.
– Detta är ett uttryck för statlig maktkoncentration. Staten och den sociala omsorgen har total makt att bryta mot de mest grundläggande rättigheterna att föräldrar kan vårda sina barn, säger Sam Ericsson, ledare för Advocates international, ett nätverk av 30 000 jurister i över 100 länder runt om i världen.

Världens största advokatorganisation för hemundervisning, Home school legal defense association, HSLDA har som Världen idag redan rapporterat skickat en skrivelse till socialtjänsten på Gotland, samt till svenska ambassadörer och ministrar.
– Det verkar som familjen har utsatts för en grov orättvisa och pojkens bästa inte ännu tillämpats, skriver de bland annat i sitt brev till chefen Marika Gardell, på socialtjänsten på Gotland.

Även inom den kristna ideella juridikorganisationen Alliance defense fund, ADF, som samordnar rättsliga strategier, är man bekymrade om hur fallet med den omhändertagna hemundervisade pojken gått till. Man har även tagit upp ärendet på sina möten.
I Europa kommer kritiken framför allt från Tyskland och Netzwerk Bildungsfreiheit som arbetar för rätten att fritt få välja skolform i Tyskland.
– Vi vill uppmana socialtjänsten att familjen får sin son tillbaka så att de kan lämna Sverige, skriver styrelseledamoten i nätverket, Jörg Großelümern, i ett brev till socialtjänsten på Gotland.
På socialtjänsten på Gotland har man tydligt märkt av uppståndelsen kring fallet.
– Det har varit blandade reaktioner. Många av reaktionerna handlar om hemundervisning och man uppmanar oss att låta pojken komma tillbaka till sin familj, säger Marika Gardell, chef för individ- och familjeomsorgen i Visby.

Och hemma hos Christer Johansson på Gotland är e-postkorgen full. På två veckor har han fått över 500 e-postmeddelanden från människor i hela världen.
– Det är brev från Japan, Australien, Sydamerika, USA, Belgien, Holland, Tyskland och Indien – och alla är positiva och uppmuntrar mig och min fru, säger han.

Var du beredd på de här reaktionerna?
– Nej, det var jag inte. Men den här massiva reaktionen är ju bra för det får människor att prata om socialtjänstens omhändertagande i stort, vilket kan hjälpa många barn och familjer i Sverige.
Christer menar att socialtjänsten nu får en chans att tänka om så att de inte gör fler misstag framöver:
– Jag försöker förstå socialtjänstens jobb, att de arbetar för det goda, men det får inte bli så här som i vårt fall. I grund och botten tror jag att rädslan styr – om man som familj inte tänker som alla andra får man verkligen problem.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

Länsrättens dom starkt ifrågasatt
+ Världen idags fördjupning om omhändertagandet

Hyllningarna kom nämligen till slut, när sanningen segrade.

Samhällskrönika Fler och fler över hela världen, inklusive inuti Kina, lär nog komma att ställa frågor om vad det... tisdag 7/4 00:00

Systemet hänger ihop – men en dag ska det dömas

Ledare Skakningarna i coronapandemins spår fortsätter. Inte minst är det våra jobb och vår försörjning som... tisdag 7/4 00:00

Mediaprofil misstror Skolverket

Värdestrid. PJ Anders Linder, chefredaktör för samhällsmagasinet Axess, var en av dem som reagerade när... lördag 4/4 13:50

Kyrkan kan inte försvara den fria aborten

Ledare Grunden för den kristna inställningen i abortfrågan är den skapelsesyn och människosyn som... lördag 4/4 00:00