Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Akil Pano och hans hustru Linda kan nu andas ut. Foto: Privat

Rättsprocess efter hbtq-debatt – pastor frikänd

En nästan två år lång rättsprocess om påstådd kränkning av homosexuella har nu avgjorts. Den tidigare anklagade albanske pastorn Akil Pano frias av förvaltningsdomstolen i Tirana.

Nyheter · Publicerad 13:00, 8 jun 2023

Världen idag har i ett flertal artiklar skrivit om den uppmärksammade rättsprocessen i Albanien gällande pastorn Akil Pano. Målet har bland annat handlat om huruvida Pano uttryckt sig kränkande om homosexuella och deras rätt att gifta sig och bli föräldrar.

Rättsprocessen tog sin början under sommaren 2021 då Akil Pano, i en tv-sänd debatt som även Albaniens hbtq-rörelse Aleanca Lgbt deltog i, tillfrågades om vad han tyckte om begreppet ”förälder ett och två” i stället för traditionella ”pappa och mamma”.

– De här individerna och den här rörelsen, dessa initiativ, kommer från ett sjukt samhälle, och jag ska säga vad sjukdomen är: en aldrig tidigare skådad etisk själviskhet, svarade Akil Pano i debatten, enligt de utskrifter som Världen idag tagit del av.

– De är så själviska att de vill frånta nästa generations barn deras rätt till en mamma och en pappa, fortsatte han.

Detta fick hbtq-organisationen Aleanca Lgbt att anmäla Akil Pano till landets anti­diskrimi­nerings-kommissionär. Den albanska kommissionären för skydd mot diskriminering förklarade sedan pastorn skyldig. Pano överklagade dock och nyligen kom beskedet att förvaltningsdomstolen i Tirana friar Akil Pano från anklagelser om förolämpning av homosexuella. Det uppger nättidningen Christian Network Europe.

När paret Akil Pano och hans hustru Linda besökte Stockholm i höstas fick Världen idag möjlighet till en intervju.

– Vi är oroliga för utvecklingen i landet. För yttrande- och religionsfriheten och vart vårt land är på väg. Därför är detta mål så viktigt, för att kyrkan ska fortsätta vara salt och ljus, sade Linda Pano.

I Albanien är Akil Pano en välkänd offentlig person som, förutom tjänsten som pastor i en kristen församling, har examen i filosofi och historia vid universitetet i Tirana. Pano arbetar regelbundet som föredragshållare vid universitetet samt som radiokommentator av aktuella frågor.

Om Akil Pano hade dömts av förvaltningsrätten hade han sannolikt fått böter.

Därför är detta mål så viktigt, för att kyrkan ska fortsätta vara salt och ljus.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10