HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Rättegången väcker starka känslor

"Fullfjädrat rättshaveri", tycker Aftonbladets ledarsida. Hon kan ha rätten med sig, menar Johannes Forssberg i Expressen. Rättegången med barnmorskan Ellinor Grimmark om samvetsfrihet får många att reagera.

Nyheter · Publicerad 15:00, 5 okt 2015

Förra veckans förhandlingar i Jönköpings tingsrätt har följts av såväl lokal- som riksmedia. Ellinor Grimmark har stämt regionen eftersom hon nekats en utlovad anställning då hon inte ville medverka vid aborter.

Och kvällstidningarnas ledarsidor har gjort sitt för att öka uppmärksamheten för samvetsfrihetsfallet. "Tokhögerns abortkamp är fullfjädrat rättshaveri" var rubriken för Daniel Swedins text i Aftonbladet. Till största delen består den av invektiv och personangrepp på juristen Ruth Nordström som företräder Grimmark.

"Det är en ideologiskt motiverad kamp som nu förs i våra rättssalar och ytterst handlar det om kvinnors hälsa och rätten till den egna kroppen", menar Swedin.

Utspelet fick författaren Marcus Birro att reagera. I en text publicerad på sajten Det goda samhället skriver han att aborträtten inte är hotad i Sverige och ändå jagas Grimmark och hennes juridiska ombud "med sedvanliga oförskämdheter, rena lögner och förtalskampanjer. Det är så förtvivlat smutsigt."

De två fallen där barnmorskor efterfrågar samvetsfrihet är en "epidemi", menar överläkaren och professorn Agnes Wold på twitter.

"Tänk om de som nu stämmer sina landsting för att de inte får abortvägra, åtminstone hade betalat sin barnmorskeutbildning själva!" skriver hon bland annat.

Johannes Forssberg framför i en text på Expressens ledarsida att Grimmark kan ha rätten på sin sida, även om en majoritet i Sverige skulle tycka att hon har fel. Det handlar nämligen om individuella rättigheter.

"Poängen är just att majoriteten, hur rörande enig den än är, inte alltid ska få bestämma. Det är ett utmanande koncept, som avviker från den traditionella svenska synen på demokrati som liktydigt med folkvilja", skriver han och fortsätter:

"Oavsett hur det slutar för Ellinor Grimmark kommer det komma andra fall där den uppfattning som nästan alla tycker är självklar ändå inte får gälla. Där den vi ser som fanatiker får rätt. Frågan är om vi är beredda på det."

Dom från Jönköpings tingsrätt väntas den 12 november.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...