HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

I dag prövas hädelsedömda Asia Bibis fall av Högsta domstolen i Pakistan. Här på en bild från 2010 med guvernören i Punjab, Salman Taseer, som mördades för att han stödde den kristna kvinnan och uttalade sig om Pakistans hädelselagar. Foto: AP / TT

Rättegång för Asia Bibi genomförd

Hädelseanklagelserna mot den kristna kvinnan Asia Bibi prövades under måndagen av tre domare i Pakistans Högsta domstol. Domslutet meddelas senare, enligt rätten. Det uppger flera medier i Pakistan, där den dödsdömda Asia Bibi suttit fängslad sedan 2009.

Nyheter · Publicerad 17:54, 8 okt 2018

Högsta domstolen har skjutit upp rättegången flera gånger. Sist det skedde var i oktober 2016, då en av domarna förklarat sig jävig.

– Man har kommit fram till ett beslut, men det har inte kommunicerats ännu, säger Mehwish Bhatti, som arbetar för British Pakistani Christians Association i huvudstaden Islamabad.

– Tidigare beslagtogs min mobil under två timmar efter att det försökt ta en bild av domstolsbyggnaden.

Anklagelserna mot Asia Bibi fördes fram av en grupp muslimska kvinnor efter en dispyt i juni 2009 i provinsen Punjab. Kvinnorna plockade bär tillsammans, och de andra kvinnorna blev upprörda över att Asia Bibi drack från samma vattenskål som muslimerna.

"Min Kristus dog för mig. Vad gjorde Mohammed för er?" ska Asia Bibi ha sagt under bråket, vilket polisanmäldes som ett brott mot hädelselagen.

Asia Bibi dömdes till döden i november 2010 av en distriktsdomstol i Punjab, och en domstol i Lahore bekräftade domen 2014. I juli 2015 sköt Högsta domstolen upp verkställandet av domen, i väntan på att den skulle överklagas.

Enligt Wilson Chowdhry, ordförande för British Pakistani Christians Association, säger till cbnnews.com att Asia Bibi och hennes familj kommer att behöver lämna Pakistan om hon frias av Högsta domstolen.

– Det står helt klart att hon kommer att behöva få asyl i ett västerländskt land där hon kan tillbringa resten av sitt liv i lugn och ro, säger han.

Enligt cbnnews.com har det hänt att hädelseanklagade personer som släppts fria skjutits ner på öppen gata i Pakistan. Två högt uppsatta personer som uttalat sig för Asia Bibi och mot landets hårda hädelselagar mördades 2011.

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...