Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Raseri när SD-topp vill skydda ofödda

Björn Söder (SD), ledamot i riksdagens utrikesutskott, undrar i en skriftlig fråga om regeringen vill verka för att få ned antalet aborter i världen och i så fall på vilket sätt.

”Högerextremism” och ”kvinnohat” menar Annika Strandhäll (S) och Sofia Jarl (C) nu i upprörda debattartiklar.

Nyheter · Publicerad 11:00, 21 jan 2021

Sverige framhäver gärna sitt internationella arbete gällande ”sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter” och i det arbetet ligger fokus främst på kvinnors rätt till abort, menar Björn Söder i sin skriftliga fråga.

”Sällan – eller aldrig – framhålls barnens rätt till liv. Med ett skevt fokus riskerar abort att bli ett slags preventivmedel där ingen hänsyn tas till de ofödda barnens rättigheter”, skriver han och hänvisar till Världen idags artikel om att den i särklass vanligaste dödsorsaken på jorden under 2020 var abort.

Söder frågar om regeringen vill verka för att minska antalet aborter globalt.

Det här har fått flera meningsmotståndare att ilskna till rejält. I en debattartikel i Göteborgs-Posten jämför Annika Strandhäll (S) Söders skriftliga fråga med intrånget i Kapitolium i USA nyligen.

”Veckan efter attacken mot den amerikanska kongressen får vi alltså ännu ett tydligt exempel på riskerna med att som Moderaterna luta sig mot extremhögern”, skriver hon.

Strandhäll påtalar vidare att KD anser att ”varje abort innebär ett etiskt dilemma” och att partiet hänvisar till ”det okränkbara människovärdet”. Utifrån detta drar hon slutsatsen att en eventuell konservativ regering skulle ”vara ett reellt hot mot kvinnors rättigheter i Sverige och världen”.

Också Sofia Jarl (C) går till storms mot Söders fråga. I en debattartikel i Aftonbladet menar hon att den som beskriver ofödda barn som skyddsvärda individer sprider ”kvinnohat i sin renaste form”. I stället ska ett ofött barn omtalas som ”ett icke levnadsdugligt foster”, anser hon.

Centerpartiet verkar vilja se en ökning av antalet aborter, snarare än en minskning.

”I stället för att verka för att minska aborttalen som Björn Söder önskar, vill Centerkvinnorna att Sverige ökar andelen i biståndsbudgeten för sexuell och reproduktiv hälsa för att säkra den globala tillgången till fria och säkra aborter”, skriver Jarl.

2019 beslutade Sverigedemokraterna som parti att ställa sig bakom den nuvarande svenska abortlagstiftningen som tillåter fri abort fram till vecka 18.

Med ett skevt fokus riskerar abort att bli ett slags preventivmedel där ingen hänsyn tas till de ofödda barnens rättigheter.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier