Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Rapport varnar: Kina ökar sitt inflytande

En omfattande fransk rapport varnar nu för Kinas snabbt växande globala anspråk inom många olika sektorer. Enligt rapporten, framtagen av forskningsinstitutet IRSEM som är kopplad till franska militären, håller Kina sedan flera år på att byta strategi i sitt utrikesarbete. Nu handlar det allt mindre om att försöka bli omtyckt, och allt mer om att vara fruktad.

Nyheter · Publicerad 12:00, 5 okt 2021

Rapporten har rubriken: ”Kinas påverkansoperationer – ett Machiavelliögonblick*” och illustreras av en bild på Kinas flagga med massor av ettor och nollor för att peka på Kinas växande digitala inflytande.

Den franska mediekanalen RFI skriver att rapportens slutsats är att Kina under lång tid önskat vara älskad mer än fruktad i sina globala ambitioner, något som format hur man agerat i världspolitiken. Men på senare tid har landet allt oftare visat en annan sida.

”Deras påverkansoperationer har hårdnat avsevärt de senaste åren och deras metoder har i ökande utsträckning börjat likna de som Moskva använder sig av”, står det i rapporten enligt RFI.

Rapporten kartlägger Kinas sätt att utöva inflytande utomlands och tar upp alltifrån den offentliga diplomatin till den mest hemliga verksamheten. I det senare ingår bland annat att försöka manipulera opinionen i olika länder med hjälp av tankesmedjor, medier och andra verktyg.

I rapporten refereras också till flera fallstudier till exempel i Taiwan, Singapore, Kanada och Sverige, skriver RFI.

Den tar även upp operationer riktade mot protesterna i Hongkong 2019, försök att sprida konspirationsteorin att coronapandemin i själva verket har sitt ursprung i USA och enskilda ambassadörers allt mer aggressiva metoder där man attackerar sina värdländer i medier eller via icke-officiella kanaler.

Studien varnar för den enorma skala och tyngd som Kina nu agerar med runt om i världen och inom många olika samhällsområden.

Landets strategi har, enligt rapporten, också uppmärksammats av omvärlden som blivit allt mer försiktig och vaksam i sina diplomatiska relationer med Kina de senaste åren. Här nämns bland andra EU, USA, Storbritannien och Australien.

*Niccolò Machiavelli var en känd filosof och strateg som levde på slutet av 1400- och början av 1500-talet. Han är mest känd för sin bok Fursten, i vilken han analyserar och rekommenderar olika maktstrategier.

Deras påverkansoperationer har hårdnat avsevärt de senaste åren.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Oklart vem som bär skulden för regeringskollapsen

Hade Magdalena Andersson (S) kännedom om att Miljöpartiet kunde lämna regeringen om... lördag 27/11 14:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Senaste nytt

    Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

    Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier