Rapporten har rubriken: ”Kinas påverkansoperationer – ett Machiavelliögonblick*” och illustreras av en bild på Kinas flagga med massor av ettor och nollor för att peka på Kinas växande digitala inflytande.
Den franska mediekanalen RFI skriver att rapportens slutsats är att Kina under lång tid önskat vara älskad mer än fruktad i sina globala ambitioner, något som format hur man agerat i världspolitiken. Men på senare tid har landet allt oftare visat en annan sida.
”Deras påverkansoperationer har hårdnat avsevärt de senaste åren och deras metoder har i ökande utsträckning börjat likna de som Moskva använder sig av”, står det i rapporten enligt RFI.
Rapporten kartlägger Kinas sätt att utöva inflytande utomlands och tar upp alltifrån den offentliga diplomatin till den mest hemliga verksamheten. I det senare ingår bland annat att försöka manipulera opinionen i olika länder med hjälp av tankesmedjor, medier och andra verktyg.
I rapporten refereras också till flera fallstudier till exempel i Taiwan, Singapore, Kanada och Sverige, skriver RFI.
Den tar även upp operationer riktade mot protesterna i Hongkong 2019, försök att sprida konspirationsteorin att coronapandemin i själva verket har sitt ursprung i USA och enskilda ambassadörers allt mer aggressiva metoder där man attackerar sina värdländer i medier eller via icke-officiella kanaler.
Studien varnar för den enorma skala och tyngd som Kina nu agerar med runt om i världen och inom många olika samhällsområden.
Landets strategi har, enligt rapporten, också uppmärksammats av omvärlden som blivit allt mer försiktig och vaksam i sina diplomatiska relationer med Kina de senaste åren. Här nämns bland andra EU, USA, Storbritannien och Australien.