Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

Rapport varnar: Kina ökar sitt inflytande

En omfattande fransk rapport varnar nu för Kinas snabbt växande globala anspråk inom många olika sektorer. Enligt rapporten, framtagen av forskningsinstitutet IRSEM som är kopplad till franska militären, håller Kina sedan flera år på att byta strategi i sitt utrikesarbete. Nu handlar det allt mindre om att försöka bli omtyckt, och allt mer om att vara fruktad.

Nyheter · Publicerad 12:00, 5 okt 2021

Rapporten har rubriken: ”Kinas påverkansoperationer – ett Machiavelliögonblick*” och illustreras av en bild på Kinas flagga med massor av ettor och nollor för att peka på Kinas växande digitala inflytande.

Den franska mediekanalen RFI skriver att rapportens slutsats är att Kina under lång tid önskat vara älskad mer än fruktad i sina globala ambitioner, något som format hur man agerat i världspolitiken. Men på senare tid har landet allt oftare visat en annan sida.

”Deras påverkansoperationer har hårdnat avsevärt de senaste åren och deras metoder har i ökande utsträckning börjat likna de som Moskva använder sig av”, står det i rapporten enligt RFI.

Rapporten kartlägger Kinas sätt att utöva inflytande utomlands och tar upp alltifrån den offentliga diplomatin till den mest hemliga verksamheten. I det senare ingår bland annat att försöka manipulera opinionen i olika länder med hjälp av tankesmedjor, medier och andra verktyg.

I rapporten refereras också till flera fallstudier till exempel i Taiwan, Singapore, Kanada och Sverige, skriver RFI.

Den tar även upp operationer riktade mot protesterna i Hongkong 2019, försök att sprida konspirationsteorin att coronapandemin i själva verket har sitt ursprung i USA och enskilda ambassadörers allt mer aggressiva metoder där man attackerar sina värdländer i medier eller via icke-officiella kanaler.

Studien varnar för den enorma skala och tyngd som Kina nu agerar med runt om i världen och inom många olika samhällsområden.

Landets strategi har, enligt rapporten, också uppmärksammats av omvärlden som blivit allt mer försiktig och vaksam i sina diplomatiska relationer med Kina de senaste åren. Här nämns bland andra EU, USA, Storbritannien och Australien.

*Niccolò Machiavelli var en känd filosof och strateg som levde på slutet av 1400- och början av 1500-talet. Han är mest känd för sin bok Fursten, i vilken han analyserar och rekommenderar olika maktstrategier.

Deras påverkansoperationer har hårdnat avsevärt de senaste åren.

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier