Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Apologeten Ravi Zacharias ska ha begått sexuella övergrepp mot flera kvinnor på spaanläggningar. Foto: Jeff Morehead/AP/TT

Rapport: Apologet begick flera sexuella övergrepp

Apologeten Ravi Zacharias, som avled förra året, begick under flera år sexuella övergrepp mot kvinnor. Den slutsatsen drar oberoende utredare som anlitats av evangelistens egen organisation i en preliminär rapport.

Nyheter · Publicerad 09:00, 18 feb 2021

Ravi Zacharias dog vid 74 års ålder i maj förra året efter att ha drabbats av cancer. Han var då känd världen över som en karismatisk och trovärdig apologet och förkunnare, och efterlämnade hustru och tre barn.

De omfattande sexuella övergrepp som nu avslöjats har chockerat stora delar av den evangeliska kristenheten. Många hade velat tro Ravi Zacharias när han 2017 avfärdade en första kvinnas anklagelser mot honom som ett försök att utöva utpressning. När så tre andra kvinnor vittnade om övergrepp i en artikel i Christianity Today i höstas, tillbakavisades påståendena först av Ravi Zacharias organisation, RZIM.

Ändå anlitade RZIM en advokatbyrå, i syfte att låta genomföra en oberoende utredning om anklagelserna. I en deluppdatering i slutet av förra året meddelades att man funnit trovärdiga bevis för att Ravi Zacharias har gjort sig skyldig till sexuella överträdelser under flera år.

I den rapport som nu offentliggjorts redovisas vittnesmål från fem kvinnor som arbetat på spaanläggningar, och som masserat den kände evangelisten. De har sagt att Ravi Zacharias utsatte dem för ovälkomna sexuella närmanden och även bad kvinnorna att skicka bilder till honom.

Utredarna fann emellertid inget bevis på att någon inom RZIM eller dess styrelse visste något om de sexuella oegentligheterna.

”Tragiskt nog beskrev dessa vittnen möten, inklusive meddelanden av sexuell natur, oönskad beröring, andliga övergrepp och våldtäkt. Vi är förkrossade över vad utredningen visat och fylls av sorg över kvinnorna som skadats av dessa fruktansvärda övergrepp”, skriver styrelsen för RZIM i en kommentar till rapporten.

“Vår ministry har två prioriteringar just nu. Vi vill hjälpa offren för Ravis övergrepp, och vi vill i detalj förstå vad som ägt rum inom vår organisation så att vi kan göra allt vi kan för att se till att inget liknande händer igen”, skriver styrelsen vidare.

Regeringen – upp till bevis för arbetsro i skolan!

Ledare En offentlig debatt har uppstått kring lärarvikarien Hans som tvingades bort från sitt arbete för... tisdag 31/1 00:10

Vilka orsaker finns till att Adam måste vara en historisk person?

Teistisk evolution (del 3/7). Paulus utgår från att Adam var lika historisk och lika verklig som Abraham, Mose och Jesus. Det... tisdag 31/1 00:00

Antisemitism och vandalisering när Förintelsens offer hedrades

Helsingborg. Ett minnesmärke för Förintelsen, som finns i Helsingborg, utsattes under helgen för vandalisering.... måndag 30/1 19:00

Det står inte väl till med Sverige

Ledare ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.” Det... tisdag 31/1 00:00