Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Försvarssystemet Iron Dome har skjutit ner 270 av de närmare 900 raketer som avfyrats mot Israel de senaste dagarna. Bilden är från Ashdod. Foto: TSAFRIR ABAYOY/AP SCANPIX

Raketregn över Ashdod

Sirenerna höjer sitt klagande läte över Ashdod. Raketer från Gaza är på väg. På himlen över Karmels gästboende exploderar det fyra gånger när Iron Dome-raketer träffar terror-raketer från Gaza. En raket landar i havet precis utanför med en kraftig smäll och lämnar en stor våg efter sig.

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 nov 2012

Två gånger tidigare denna lördag har jag varit i skyddsrummet på Karmel-institutets gästboende i Ashdod. Jag är den enda gästen. De andra som var väntade har ringt och avbokat. De vågar inte komma på grund av den otrygga situationen. Jag är på taket när larmet går för tredje gången. Jag ser människor på vågbrytaren i Ashdods hamn som springer för att komma i säkerhet. Klockan är 14:37 och jag bestämmer mig för att ställa mig i skydd av en husvägg, med kameran redo. Oljudet från sirenen avtar och tre-fyra vita streck efter raketer syns på himlen.

Plötsligt hörs fyra smällar i luften över husen. De följs av ett tungt oväsen när en av raketerna exploderar när den träffar havsytan, bara några hundra meter söder om hamnen i Ashdod. En våg reser sig minst 20 meter upp när raketen slår ner.
På himlen syns cirklar där raketförsvarssystemet Iron Dome träffat raketer. En av de anställda på gästhuset har också sett det som utspelat sig ovanför oss. Angreppet är över och ut på taket kommer nu de tre övriga anställda. Vi pekar ivrigt och förklarar vad som hänt. Så blir vi stående och tittar upp mot ränderna på himlen. Det hela tog kanske inte ens en minut, men det var en imponerande upplevelse. Det känns märkligt att detta otäcka och irrationella krig upplevs som en vuxenlek med dödliga raketer över huvudet på oskyldiga, israeliska invånare.

Men detta raketregn är ingen oskyldig lek. Klockan 13:08, medan jag njuter av en kopp kaffe i rummet tillsammans med mina norska vänner, sätter sirenerna igång för fullt. Vi släpper allt vi har i händerna och skyndar oss ner i källarens skyddsrum. Karmelpersonalen har redan varit i skyddsrummet två gånger tidigare denna dag.
Direkt efter att sirenen tystnar hörs en kraftig smäll som inte kan vara långt borta. Därefter kommer två mindre smällar. Sedan blir det tyst och vi återvänder till kaffet i rummet.

En lägenhet mitt i ett åttavåningshus på en central gata i Ashdod har träffats. Fönstren har blåsts ut och det är stora hål i väggen. Familjen hade sökt tillflykt i ett skyddsrum, och det räddade deras liv. Men alla deras jordiska ägodelar är förstörda.
De anställda på gästhuset berättar att sirenerna ljöd hela 13 gånger under fredagen. På torsdagen var de i skyddsrummet 12 gånger. Vi har pratat i en halvtimme när sirenerna sätter igång igen. Klockan är 13.40 på lördagen och ännu en gång måste vi ta trapporna ner till skyddsrummet. Fyra smällar räknar vi till, och så tystnar det.

På den fyrfiliga motorvägen till Jerusalem, rakt österut från Ashdod, händer det igen. Sirenen som varnar för raketer från Gaza tränger igenom ljudet från trafiken och musiken i bilradion. Alla bilar stannar mitt på den breda vägen, med varningsblinkers på, och bilisterna skyndar sig ut och kastar sig raklånga i diket. Så blir det stilla och alla väntar och lyssnar. Ingen vet var raketerna landar. Långt undan hörs en dämpad smäll. Så reser sig folk upp och sätter sig i bilarna igen. Jag låter dem köra, för jag har fått mycket att tänka på – på vägen hem till Jerusalem.

John Solsvik / Norska Dagen

 

LÄS ÄVEN

•  Israel redo för markinvasion i Gaza
"Kan Israel lita på Obama?"
Vem bryr sig om Gazas befolkning?

Polis och boende i huset inspekterar skadorna efter att en raket träffat ett bostadshus i Ashdod på lördagen. Israel genomförde enbart under lördagen närmare 200 flygattacker i ett försök att få stopp på terroristernas raketangrepp. Foto: TSAFRIR ABAYOY/AP SCANPIX

Kyligt sinne viktigt i het klimatfråga

Ledare Klimatet framstår allt mer som det tjugoförsta århundradets ödesfråga. Medvetenheten om allvaret i situationen växer. I vårens EU-val ansåg väljarna...