Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Raketer slog ner i Eilat

Minst två raketer avfyrades mot den israeliska turistorten Eilat vid Röda havet på onsdagsmorgonen. En raket landade i ett bostadsområde, men inga personskador har rapporterats. – I går firade vi självständighetsdagen och den här morgonen fick vi en smärtsam påminnelse om vilket grannskap vi lever i, säger energi- och vattenminister Silvan Shalom, rapporterar israeliska medier.

Nyheter · Publicerad 11:32, 17 apr 2013

Två eller tre raketer – uppgifterna i israeliska medier går isär – avfyrade från Sinaihalvön slog tidigt på onsdagen ner i Eilat, Israels sydligaste stad. En raket uppges ha landat i ett bostadskvarter utan att orsaka fysiska personskador, men flera invånare behandlas för chock, uppger Jerusalem Post. De materiella skadorna ska vara små, enligt polisuppgifter.

Israels militär uppger att raketerna avfyrades av islamistiska terrorister på Sinaihalvön, och inte från Gazaremsan, varifrån raketattackerna oftast sker. Efter president Mubaraks fall i Egypten har väpnade islamistiska grupper fått ett starkt fäste i Sinai. Egyptiska myndigheter förnekar dock att raketer avfyrats från egyptiskt territorium, skriver Times of Israel.  I arabiska media rapporteras också om två explosioner i närliggande jordanska staden Aqaba, men jordanska myndigheter har avfärdat de uppgifterna,

Ett batteri ur antiraketsystemet Iron Dome (järnkupolen) är stationerat nära Eilat sedan två veckor tillbaka, efter misstankar om att en attack var nära förestående. Men Iron Dome ska ha inte ha slagit ut någon av de raketer som avfyrades på onsdagsmorgonen.

Energi- och vattenminister Silvan Shalom, som på onsdagsförmiddagen talade inför Jewish Congress i Tel Aviv, sade att attacken var en smärtsam påminnelse om det grannskap Israel lever i.
– Attacken förstärker vårt behov av att försäkra oss om vår egen säkerhet och att inte lägga vårt öde i andras händer. 2013 kommer att vara ett avgörande år, med svåra och komplexa hot, sade Shalom, enligt Jerusalem Post.

Eilats borgmästare Yitzhak Halevy utlovar att staden, som lockar många turister, sakta ska återvända till det normala efter attacken. Eilat har även tidigare beskjutits med raketer. Enligt Jerusalem Post utsattes staden för tre raketattacker under förra året, utan några allvarliga skador. Vid en raketattack riktad mot staden 2010 missade flera raketer sitt mål och en raket slog ner i Aqaba och dödade en jordanier, skriver Times of Israel.

Kyligt sinne viktigt i het klimatfråga

Ledare Klimatet framstår allt mer som det tjugoförsta århundradets ödesfråga. Medvetenheten om allvaret i situationen växer. I vårens EU-val ansåg väljarna...