På årets Pridefestival i Stockholm ska för första gången alla tingsrätter i Stockholm samt förvaltningsrätten i Stockholm delta. Det berättar Magnus Åhammar, rådman vid förvaltningsrätten och migrationsdomstolen i Stockholm, i en debattartikel i Dagens Juridik.
”Domstolarna ska vara med i Prideparaden och ha ett tält på festivalområdet. För att det ska vara snyggt och enhetligt är tanken att alla medarbetare som går i tåget ska få en pikétröja med Sveriges Domstolars tryck”, skriver han.
Frågar man Magnus Åhammar är det hela inte oproblematiskt.
Domstolarna ska, enligt sitt uppdrag, ”vara opartiska, beakta allas likhet inför lagen samt döma efter Sveriges lag och laga stadgar”, påpekar han.
Genom att delta i Pridefestivalen riskerar domstolarna, enligt Åhammar, att underminera förtroendet för sin opartiska roll.
”Att domstolarna deltar i Stockholm Pride kan uppfattas som ett ställningstagande för att stärka vissa grupper”, skriver han.
Det kan bli problematiskt när domstolarna exempelvis ska bedöma huruvida någon har asylskäl på grund av sin sexuella läggning, menar han och påpekar att det inte är domstolarnas uppgift att verka för att en särskild grupps rättigheter stärks.
En annan aspekt är, enligt rådmannen, att Stockholm Pride har meddelat att Sverigedemokraterna inte är välkomna till festivalen. Genom att delta i Pride riskerar domstolarna att få stämpeln att de är negativa till ett visst parti, menar han.
I artikeln betonar Åhammar att domstolarna inte är för eller emot vissa ideologiska eller politiska frågeställningar, utan tillämpar lagen i varje enskilt fall.
”Alla som vänder sig till domstolarna ska kunna lita på att vi inte har tagit ställning till vissa frågor på förhand”, skriver han.
Från förvaltningsrättens håll försvarar man sitt agerande.
”Anledningen till att förvaltningsrätten har valt att delta är att det är ett bra tillfälle att möta medborgarna i syfte att förmedla att vi inte tar några ovidkommande hänsyn, varken gentemot parter eller i egenskap av arbetsgivare”, skriver Stefan Holgersson, lagman vid Förvaltningsrätten i Stockholm, i en replik i Dagens Juridik.
Det är i själva verket ett ”ställningstagande för opartiskhet”, menar han.