Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Kyrkobyggnad i Egypten. Foto: Ibrahim Zayed/TT

Räd mot kristen tv i Egypten

Kairostudion för kristna tv-utsändaren SAT-7 har utsatts för en räd av den egyptiska myndighet som sköter censurfrågor.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 okt 2015

Orsaken var att man enligt myndigheten inte har rätt tillstånd för verksamheten, något SAT-7 tillbakavisar.

Utrustning såsom tv-kameror och datorer konfiskerades och ansvarig på plats, Farid Samir, togs in för förhör och släpptes sex timmar senare, rapporterar Christian Today.

Kanalen och Samir riskerar nu åtal för att bedriva verksamhet utan de licenser som krävs. Enligt SAT-7 bygger dock tillslaget på missförstånd från myndighetens sida. Kontoret i Kairo är nämligen en plats där man producerar program och inte en plats för utsändning av tv.

Inom de närmaste dagarna ska en åklagare fatta beslut om saken ska gå vidare till rättegång. Under tiden störs SAT-7:s sändningar i regionen, där man når tusentals människor, på grund av tillslaget.

Rex Rogers, chef för SAT 7 i USA säger enligt Christian Today: "Så långt vi vet så har vi inte gjort någonting alls felaktigt. Vi har de nödvändiga licenserna och tillstånden. Det här är ett missförstånd, men olyckligtvis kan det kosta oss."

Den kristna minoriteten har i perioder varit kraftigt utsatt i Egypten även om landets ledande politiker ofta talar för religionsfrihet.

SAT-7:s primära mål är att nå Mellanöstern och Nordafrika med det kristna budskapet och man vädjar nu om förbön för situationen i Egypten.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier