En gång i månaden är det ”Queer Kallis” på Ribersborgs kallbadhus i Malmö. Det är en dag då besökarna fritt får välja vilket omklädesrum, vilken badbrygga eller vilken bastu man ska använda.
”Icke-binära och transpersoner som tidigare inte kunnat gå på Kallis på grund av den strikta könsuppdelningen i en dam- respektive herravdelning har nu möjlighet till det”, skriver badhuset på sin hemsida.
Initiativet fick dock andra följder.
Jeanette Larsson, som är föreläsare i mångfaldsfrågor, berättar för Aftonbladet att öppenheten har lett till att män kommer till queerdagen för att titta på kvinnor. När hon var där nyligen var det, enligt henne, män överallt på damernas sida.
– De var i duscharna, på toaletterna, i omklädningsrummen och på badbryggorna. Stället var invaderat av män. Det kändes otroligt obehagligt allting, säger hon till Aftonbladet.
Tidningen berättar att Jeanette Larsson frågade vakterna om det var så här det var tänkt, men att hon inte fick svar.
Enligt kvällstidningen är Jeanette Larsson inte den enda som kritiserat upplägget.
”Vanligtvis rör sig kvinnor på damavdelningen obehindrat nakna, naturligtvis, men denna dag syntes påfallande många omsvepta i handduk/sarong”, ska en besökare ha skrivit i ett brev till politikerna efter att ha varit med på premiären av queerdagen.
Bakom initiativet ligger en politisk motion från Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, skriver Aftonbladet och hänvisar till Sydsvenskan. Rådgivare till projektet har ”Transhälsan” och RFSL Skåne varit.
Kommunalrådet Hanna Thomé (V) försvarar initiativet.
– Fel grupp straffas om vi stänger ner för att vissa män inte kan sköta sig, säger hon till Aftonbladet.
Enligt henne får företaget Hekajo, som driver badet på kommunens uppdrag, se över säkerheten.
Jeanette Larsson säger till Aftonbladet att man borde ha gjort en konsekvensanalys innan man införde dagen.
– Det borde vem som helst förstå att det blir en öppen marknad för dem som bara är intresserade av att titta på kvinnors kroppar, säger hon.