Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Afghanska kvinnor ropar slagord under en demonstration i Kabul på tisdagen efter att en kvinna utsatts för en ytterst brutal lynchning sedan hon anklagats för att ha bränt Koranen. Foto: Massoud Hossaini/AP TT

Protester i Kabul efter brutalt kvinnomord

Över 2 000 personer marscherade i Kabul på tisdagen i protest mot lynchningen av en kvinna som anklagats för att ha bränt Koranen. Demonstranterna samlades utanför Högsta domstolen och krävde rättvisa.

Nyheter · Publicerad 16:49, 25 mar 2015

Det är ohyggliga scener som filmats med mobilkameror och spritts på nätet. En stor grupp män ger sig på en kvinna med plankor och andra tillhyggen och slår henne sönder och samman, innan hon körs över med en bil. Den döda kvinnans kropp bränns sedan och kastas till slut i floden i centrala Kabul. Allt i polisers åsyn.

Det fruktansvärda mordet på 27-åriga Farkhunda på torsdagen i förra veckan har väckt vrede i Afghanistan. Lynchningen inträffade efter att Farkhunda grälat med en amulettförsäljare utanför en moské. Enligt vad anhöriga berättat för AP betraktade hon dessa försäljare som parasiter och uppmanade folk att inte handla av dem.

En moskébesökare uppger för New York Times att Farkhunda gett sig i gräl med flera personer. Sedan ska hon ha stått vid en öppen eld där några kvinnor anklagade henne för att bränna sidor ur Koranen. Mullan tog upp papper ur elden och började enligt vittnen ropa ut bland folket: "Kvinnan har bränt den heliga Koranen!", skriver tidningen.
Snabbt samlades hundratals män, och den fruktansvärda lynchningen inleddes.
Ingen lyssnade när Farkhunda sade att hon var oskyldig – i stället blev hon offer för ett besinningslöst, ofattbart våld. Enligt Washington Post försökte några poliser stoppa lynchningen, men de kunde inte få folkmassan att besinna sig.

Farkhunda begravdes på söndagen, under ett stort säkerhetspådrag, och i en ovanlig manifestation bars kistan av kvinnor, något som normalt är reserverat för män. På måndagen samlades folk i Kabul till protester mot mordet i Kabul och protesterna fortsatte i tisdagens stora marsch, där många av de deltagande kvinnorna hade målat ansiktet rött, för att efterlikna Farkhundas blodiga ansikte, som kan ses på flera av de inspelningar som gjordes under misshandeln.

– Det var en av de mest brutala handlingarna i mänsklighetens historia, sade Najla Habibyaar, en av tisdagens demonstranter, skriver BBC,
– Hundratals människor såg hur hon dödades och filmade men ingen reagerade mot det, fortsatte hon.

– Hon var vår syster, sade Ahmad Zia, en annan av demonstranterna, rapporterar AFP.
– Människorna som dödade henne har ingen respekt för kvinnor, för lagen eller för sharia. Det brutala mordet borde föra med sig en stor förändring, sade Zia.

BBC rapporterar också att en talesman för polisen i Kabul, Hashmat Stanikzai, stängts av sedan han uttalat stöd till mordet på Facebook. 20 poliser har förhörts efter uppgifter om att de inte gjorde något för att förhindra lynchningen, uppgav inrikesministeriet på tisdagen, skriver AFP. 22 personer som misstänks vara inblandade i mordet har också gripits.

Inrikesminister Noorulhaq Ulumi sade till parlamentet på måndagen att Farkhunda inte hade bränt Koranen, skriver AFP.
– Anklagelserna mot henne är helt oriktiga. Farkhunda var en religiös flicka... hon var oskyldig. Det är mycket smärtsamt att vi inte kunde skydda en djupt religiös ung person. Vi hoppas att det här inte ska upprepas, sade ministern.

Farkhundas föräldrar uppgav efter lynchningen att hon led av en psykisk sjukdom, men hennes bror säger till AP att det inte är sant, utan var ett försök att skydda familjen medan de flydde till en säker plats. Han berättar för Reuters att systern var lärare i islamiska studier. Enligt The Guardian var det en polischef som först gick ut med uppgiften att Farkhunda var psykiskt sjuk och som sedan uppmanade föräldrarna att bekräfta det.

President Ashraf Ghani utsåg på söndagen en kommission som ska utreda mordet. I kommissionen ingår kvinnorättsaktivisten och parlamentsledamoten Fawzia Koofi, enligt Washington Post.

Samtidigt som många afghaner reagerat starkt efter mordet har andra gett sitt stöd till det. En predikant i en moské i Kabul uppmanade på fredagen myndigheterna att inte arrestera de inblandade.
– Det kommer att leda till en revolt, sade han enligt Reuters.

Även två regeringsföreträdare, biträdande informations- och kulturministern samt direktorn vid religionsministeriet har gjort inlägg på Facebook som verkade lovorda lynchningen, skriver Los Angeles Times.

Kvinnorättsaktivister menar att mordet visar hur kvinnor behandlas i den afghanska kulturen.
– Vi vill ha rättvisa för Farkhunda, vi vill ha rättvisa för afghanska kvinnor. Alla dessa orättvisor som drabbar afghanska kvinnor är oacceptabla, sade en av de ledande aktivisterna, känd som "Dr. Alima", till AP på söndagen, skriver Washington Post.

Helena Malikyar, afghansk politisk analytiker och historiker, menar att det inte handlar om att Farkhunda mördades för att hon var kvinna, utan att mordet är rotat i en djupare problematik i ett land präglat av trauman från årtionden av krig och våld och där ungdomar indoktrineras i moskéerna. "Det som dödade Farkhunda var misslyckandet i att på ett adekvat sätt bemöta grundläggande frågor, däribland kulturen av våld, en rad frustrationer och post-traumatiska problem, ett undermåligt utbildningssystem, ett okontrollerat religiöst etablissemang och extremt svag rättssäkerhet", skriver Malikyar i en kommentar för Al Jazeera.

Det som väckt särskild oro hos somliga är att många av de inblandade i lynchningen var unga män, och att det dessutom hände i huvudstaden och inte i någon ort på landsbygden.
– Det var en väckarklocka för folket i Kabul att se hur mycket makt en mulla har, säger medborgarrättsaktivisten Mariam Awizha Hotaki till The Guardian.
– De här [mördarna] är inte talibaner, de är inte Islamiska staten. De är människor som mina vänner, som går i skola i staden. Det är chockerande att människor från samma bakgrund som vi kan begå sådana fruktansvärda gärningar, säger hon.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00