Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Tiotusentals demonstranter protesterade i Paris på söndagen mot lagändringen som ger samkönade par rätt att gifta sig och adoptera barn. Parlamentet gav sitt slutliga stöd till lagändringen på tisdagen. Foto: Thibault Camus / AP / Scanpix

Protester fortsätter efter lagändring

Nyheter · Publicerad 15:00, 24 apr 2013

Trots fortsatt starkt motstånd, med stora demonstrationer, röstade den socialistdominerade nationalförsamlingen i Paris på tisdagen med bred majoritet för att låta samkönade par få gifta sig – och även adoptera barn, vilket är det som väckt starkast motstånd.
För den mycket impopuläre presidenten Francois Hollande och hans socialistregering har samkönade äktenskap blivit en viktig fråga, inte minst för att det är en av få frågor där de är eniga.
Men det folkliga motståndet är fortsatt starkt och kampanjen mot lagändringarna har varit kraftfull in i det sista. På söndagen hölls återigen en stor demonstration i Paris där tiotusentals personer deltog – enligt organisatörerna över 200 000 per­soner.

Maria Hildingsson, generalsekreterare för FAFCE, en paraplyorganisation för katolska familjeorganisationer i Europa, säger att motståndet blivit starkare efter att alltfler insett att lagändringen också ger samkönade par rätt att adoptera.
– Det har skapat allt större opposition, konstaterar hon.
– Ett av argumenten för att ändra lagen är att det handlar om jämställdhet, men vad som händer med barnens rättigheter vill man inte svara på.

Efter att lagen nu godkänts i parlamentet återstår för president Hollande att skriva under lagen, men först väntar en granskning i konstitutionsrådet.
– En anmälan till konstitutionsrådet görs troligen redan på onsdagen och så länge rådet inte uttalat sig kan inte lagen träda i kraft, säger Maria Hildingsson.
Demonstrationerna mot lagändringarna väntas också fortsätta.
– Nästa stora demonstration är den 5 maj, och det blir också många regionala demonstrationer och en stor nationell demonstration 26 maj.
Lagändringen har också stött på motstånd bland Frankrikes borgmästare, som är vigselförrättare. Omkring hälften av landets 30 000 borgmästare har förklarat att de vägrar viga homosexuella par.
– President Hollande sade för några månader sedan att borgmästarna får samvetsfrihet och 15 000 borgmästare kommer att samvetsvägra, säger Maria Hildingsson.
Den politiska oppositionen har också sagt att när de återkommer till makten ska de riva upp lagen.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Stabila församlingar med stabila ledare

En avgörande fråga för väckelse, mission och evangelisation i Sverige är kvaliteten på de lokala församlingarna och kyrkorna. Kristus har kallat sin...

UD anklagas för dubbelmoral om religionsfrihet

Mänskliga rättigheter. Det är inte bara Israel som svenska UD kritiserar för påstådda brister avseende religionsfrihet. I nya rapporter pekas till exempel Frankrike och...