Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Protest mot svärandet blev ämne i TV4 och SVT

Världen idag har i uppropet #slutasvära samlat in 20 000 namn mot användandet av svordomar och annat grovt språk i media. Vännerna Anders Duveskog och Sivert Hugosson inspirerades av kampanjen och tog den vidare, ett initiativ som nu såväl Aftonbladet som TV4 och SVT berättar om.

Nyheter · Publicerad 07:00, 12 apr 2018

Sivert Hugosson och Anders Duveskog från Nybro kallade till presskonferens på sin ort när de berättade om sitt eget upprop mot svordomar som fått många underskrifter och vars budskap har skickats till de stora mediebolagen. Det råa språket i medierna och i sociala medier var det som fick de två vännerna att reagera.

– Vi tyckte att Världen idags upprop var ett jättebra initiativ och kände att vi också ville göra något, säger Anders Duveskog till Världen idag efter att han och Sivert Hugosson på måndagen medverkat i TV4:s program Nyhetsmorgon.

Redan i förra veckan blev de uppringda av Aftonbladet. Tidningen skrev en artikel med rubriken ”Anders och Sivert tar kampen mot svordomarna” där deras upprop beskrevs som en kamp mot ett accelererande av det fula språket.

– Språkbruket i sociala medier har blivit så grovt, ungdomar som kränker varandra, och då tycker man som så att massmedierna borde vara ett gott föredöme, säger Sivert Hugosson i artikeln.

Efter den publiceringen har det alltså rullat på med uppmärksamhet och i kväll, torsdag, väntas de även medverka via länk i debattprogrammet Opinion Live på SVT1.

De tycker att bemötandet från medierna har varit fint och positivt. Anders Duveskog är dock mycket överraskad över den stora uppmärksamheten som de har fått. Men han menar samtidigt att mediekanalerna är känsliga för vad en stor del av folket reagerar på och att svordomar bevisligen är en sådan sak.

– Varför ska det vara så mycket svordomar och fula ord i radio och tv? Vi ansluter oss till det som barnpsykologer och andra säger, att ett fult språk leder till värre saker i nästa steg. Saker som mobbning och övergrepp kan på något sätt höra ihop med ett förråat språk, säger Anders Duveskog till Världen idag.

– Överallt är det massor av svordomar och jag tror att många har tröttnat och reagerat på detta. Särskilt många föräldrar och lärare är förfärade över den här utvecklingen, säger han.

Nu hoppas Anders och Sivert att de har fått fler att tänka till kring hur man använder språket och hur vi talar med varandra. Huruvida deras upprop kommer att förändra något på sikt återstår att se, menar Anders Duveskog, själv övertygad kristen.

– I så fall måste nog den här opinionen fortsätta och folk förstå att det här är en viktig fråga. Sedan måste vi nog också få uppleva mer av en andlig väckelse i landet, säger han.

Världen idags namninsamling #slutasvära, som alltså inbringade 20 000 underskrifter, kommer inom kort att överlämnas till ansvariga vid Public Service-bolagen SR, SVT och UR.

Vi tyckte att Världen idags upprop var ett jättebra initiativ och kände att vi också ville göra något.

Olof Edsinger i DN: Låt inte 15-åringar byta kön

Könsdysfori. Regeringen måste dra tillbaka det lagförslag som skulle göra det möjligt för 15-åringar att göra ett kirurgiskt könsbyte utan föräldrarnas...

Asia Bibi är kvar i sitt gömställe

Pakistan. Det är fortfarande oklart när Asia Bibi, den kristna kvinna som den 30 oktober frikändes från en dödsdom för hädelse, ska kunna lämna sitt gömställe...

Många spekulationer om Bibelns Antikrist

Ledare Ett politiskt system Bibeln talar om Antikrist, den store motståndaren till Kristus. Uppenbarelseboken ger antydningar om en världsstat som ska uppstå och som ska ledas...

Expert: Regeringsförslag kan leda till övergrepp på barn

Könsbyte. S/MP-regeringens förslag om att tillåta könsalternerande kirurgi på barn utan föräldrars medgivande har fått hård kritik. Förslaget sågas nu även av...