Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Professor: SR:s hantering av Ekot-reporter måste utredas

Händelsen med reportern på Ekot-redaktionen som gjorde reportage om den misstänkte islamist hon hade en relation med måste utredas.

Det anser Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, skriver SvD.

Nyheter · Publicerad 12:37, 10 maj 2021

Förra veckan skrev Världen idag om att en Sveriges Radio-reporter inledde en relation med en av sex män som Säpo har pekat ut som ett hot mot rikets säkerhet och som regeringen beslutat att utvisa. Hon hade dessförinnan gjort en rad reportage om handläggningen runt männen.

Reportern slutade sin tjänst på egen begäran i oktober då uppgifterna blivit kända.

Ekot-chefen Klas Wolf-Watz har bland annat i nyhetssajten Doku, som avslöjade affären, försvarat hanteringen av reportern och det faktum att hennes inslag fått ligga kvar på SR:s sajt.

Även Cilla Benkö, Sveriges Radios vd, tycker att besluten runt reportern varit korrekta. ”Som chef kan man enbart agera på den information man har”, sade hon i en Ekointervju.

Sveriges Radios hantering av ärendet har lett till massiv kritik i sociala medier. Även professorn Wilhelm Agrell är mycket kritisk.

– Intervjun med radiochefen Cilla Benkö för några dagar sedan gav inte mycket ny fakta, för att uttrycka sig milt. Man fick inte reda på någonting. I stället viftar man bort och bagatelliserar det inträffade, säger han.

Enligt Agrell har SR:s trovärdighet skadats och han kräver nu en oberoende utredning om vad som hänt. Han listar de fyra viktigaste frågorna: Vilken information har Ekot och Sveriges Radio fått kring händelsen? Vem har fått informationen? När har man fått informationen? Vilka åtgärder har Sveriges Radio vidtagit?

– Det handlar inte om att hänga någon eller peka finger. Jag anser bara att ärendet är för allvarligt för att släppas. Sakförhållandena måste klarläggas, fakta måste redovisas.

Men enligt SR:s vd Cilla Benkö har en sådan analys redan genomförts.

”Då Ekochefen fick information hösten 2020 vidtogs ett antal åtgärder varav en var en säkerhetsanalys som gjordes med de mekanismer som finns i ett företag med Sveriges Radios viktiga samhällsroll och i ett skyddsobjekt som radiohuset. Vi har bra rutiner som aktiveras då det är relevant, vilket på ett företag av vår karaktär sker med jämna mellanrum i förebyggande syfte”, skriver Benkö i en kommentar till Ekot.

Sakförhållandena måste klarläggas, fakta måste redovisas.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Nysvenska kristna samlas för konferens i Citykyrkan

Stockholm. Förväntningarna är höga när det anordnas en konferens för församlingar med invandrarbakgrund i... söndag 4/6 17:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10