Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry vid ett möte i Doha, Qatar, i början av augusti. Foto: Brendan Smialowski / AP / TT

Professor: Risk att IS förankras i en lokal kontext

Uppgifterna om Rysslands ökande militära närvaro i Syrien väcker oro i väst. USA:s utrikesminister John Kerry uttryckte förra veckan sin oro i samtal med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 sep 2015

Enligt uppgifter från USA har Ryssland skickat stridsvagnar och artilleri till västra Syrien, där den ryska armén håller på att modernisera ett militärt flygfält söder om kuststaden Latakia.

USA hävdar att det redan finns ett par hundra ryska soldater i flygbasen, vilka har byggt upp baracker för ytterligare 1 500 soldater.
Ryssland har också moderniserat sin flottbas i den närliggande hamnstaden Tartus, och de senaste veckorna har man skickat flera krigsfartyg till området.

Nu frågar sig bedömare om Ryssland är på väg att ta en ännu mer aktiv roll i Syrien. Det skulle, menar man, både sätta käppar i hjulet för den USA-ledda koalitionens flygräder mot Islamiska staden i Syrien, liksom komplicera arbetet med att få till stånd en politisk lösning på konflikten.

Men Ryssland försvarar sina insatser.
– Vi stöder Syriens regering i kampen mot terroristernas aggression. Vi stöder den och kommer att fortsätta att stödja den med all nödvändig militär hjälp, konstaterade Rysslands president Vladimir Putin vid en säkerhetskonferens i Tadzjikistan, enligt Svenska Yle.

Uppgifterna kommer samtidigt som den syriska regimen ska ha mist kontrollen över sin enda återstående flygbas i den nordliga provinsen Idlib, sedan den intagits av al-Qaida-anknutna al-Nusra-fronten med allierade.

Islamisterna, som belägrat basen i två år, kunde ta över den efter att regimstyrkorna lämnade området.
USA har nu bett Bulgarien och Grekland att stänga sina luftrum för ryska flyg på väg mot Syrien. Iran ska däremot ha öppnat sitt luftrum för ryska flyg på väg till Syrien, uppger nyhetsbyrån AP.

– Det här hjälper inte med att få en lösning på konflikten. Jag tror att det är viktigt att stödja alla initiativ som bidrar till en politisk lösning på konflikten i Syrien, sa Natos norska generalsekreterare Jens Stoltenberg nyligen om de ryska trupprörelserna.

Även Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, som talat om möjligheten att få med sig Iran i en politisk lösning, har varnat Ryssland för att öka sitt militära inflytande i Syrien.

Leif Stenberg, professor vid Centrum för mellanösternstudier vid Lunds universitet och syrienkännare, har svårt att se hur Rysslands självpåtagna roll som fredsmäklare i Syrien skulle gå ihop med en ökad militär insats i landet.

Men en förklaring till agerandet står att finna i den långa, om än inte alltid okomplicerade, relationen mellan Syrien och det gamla Sovjet – relationer som fortsatt med dagens Ryssland.

– Redan under Kalla kriget skickade Syrien ingenjörer och andra yrkesgrupper för utbildning till östblocket. Många som är omkring 50 år i Syrien i dag talar ryska, säger Leif Stenberg.

– Även politiskt har relationen påverkat den position som den syriska regimen tagit gentemot Västeuropa och USA, även om man ofta sökt att spela ut Ryssland och USA mot varandra.

Leif Stenberg är starkt kritisk mot synen på Bashar Assads regering som en "normal" regering som det går att förhandla med, och påpekar att regimen står för den absolut största andelen dödsoffer i landet sedan konflikten startade.

– Tanken att regeringen exempelvis skulle skydda minoriteterna är inte korrekt. Den beskyddar dem som visar sin lojalitet mot regeringen, och då kan ett samfund få rätt att bygga skolor och utöva sin religion, säger han.

– Men dessa möjligheter kostar lojalitet; den här regimen har ingen tanke om att medborgarskapet skulle vara något jämlikt, utan det har alltid varit en förhandlingsfråga.

Samtidigt hör Leif Stenberg till den som menar att den humanitära katastrofen borde kunna berättiga någon form av samlat militärt ingripande.
– Vi har slutat att räkna de döda i Syrien för länge sedan, och närmare åtta miljoner människor är internflyktingar. Den humanitära situationen i Syrien är så obehaglig att man knappt vill veta vad som sker där. Frågan är om inte en militär intervention är en av de lösningar som måste övervägas, med målet att stoppa allt lidande.

Leif Stenberg konstaterar också att Islamiska staten arbetar på att befästa sin ställning allt mer i norra Syrien.

– Ju längre man väntar med att göra något, desto större risk är det att IS förankras i en lokal kontext, och det kan bli ett problem. Speciellt om de lyckas skapa ett samhälle där det råder relativt lugn och inte är så otryggt som det tidigare varit i norra Syrien under många år.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier