Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Pro-palestinsk demonstration i Berlin urartade

De antisemitiska slagorden skallade när uppemot 600 personer i lördags demonstrerade mot Israel i Berlinstadsdelarna Kreuzberg och Neukölln. Demonstranterna ropade ”smutsjudar” och ”Israel barnmördare”, rapporterar tidningen Bild, och flera personer utsattes för våld.

Nyheter · Publicerad 12:00, 27 apr 2022

Demonstrationen, som utlysts av föreningen Palestina talar, var en protest mot den senaste veckans sammandrabbningar i och runt al-Aqsa-moskén på Tempelberget i Jerusalem. De har lett till att över 200 personer, främst palestinier, skadats vid sammandrabbningar

Flera tyska tidningar vittnar om att demonstrationerna i Berlin urartade, och att minst två journalister hotades och utsattes för sparkar och slag. En reporter från tidningen Bild omringades av en hotfull folkmassa, kallades ”smutsjude” och fick polisens hjälp at lämna platsen.

Två personer greps på plats, och enligt Berliner Zeitung hade polisen på lördagen inlett förundersökningar om särskilt grov fridskränkning, kroppsskada och uppvigling.

Antisemitiska uttryck användes också vid en liknande demonstration i Hannover och i Dortmund, enligt tysk media.

Fördömanden mot våldet kom från flera håll, bland annat från den socialdemokratiska inrikesministern Nancy Faser.

”Vi får aldrig vänja oss vid antisemitiska kränkningar, oavsett varifrån eller från vem de kommer ”, skrev hon på Twitter.

”Judehatet dyker upp lika ofta som löften om 'aldrig mer'. Det är dags att agera,” kommenterade Judiska centralrådet i Tyskland.

Elio Adler, ordförande för Värdeinitiativet, som grundats för att skydda tyska judars rättigheter, uttalade sig för tidningen Bild.

– Vi såg och upplevde våld. Inte bara uttryckt i ord, utan i våld mot journalister och motdemonstranter, sade han.

– Vid de här demonstrationerna framfördes inga skyddsvärda åsiktsyttringar, utan ren antisemitism och Israel-hat

Ordföranden för Tysk-israeliska förbundet, Uwe Becker, gick så långt som att kräva ett förbud mot ”anti-israeliska demonstrationer” i Tyskland, enligt Berliner Zeitung.

Vi får aldrig vänja oss vid antisemtiska kränkningar, oavsett varifrån eller från vem de kommer.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40