Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Frankrikes jämställdhetsminister Najat Vallaud-Belkacem och Sveriges jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix

Pro life-kampanj sågas av jämställdhetsministrar

"En av oss" kallas initiativet från europeiska pro life-grupper som ska ge minst en miljon namnunderskrifter för att skydda mänskligt liv inom forskningen. Men kampanjen får tuff kritik i ett utspel från Sveriges och Frankrikes jämställdhetsministrar. Gunilla Gomér på Ja till livet menar dock att politikerna bara är ute efter att förvirra människor.

Nyheter · Publicerad 11:13, 17 dec 2012

I en debattartikel i Afton­bladet går Sveriges och Frankrikes jämställdhetsministrar, Nyamko Sabuni och Najat Vallaud-Belkacem, till storms mot de rörelser i Europa som motarbetar abort. I likhet med en rad uttalanden från RFSU den senaste tiden målar ministrarna en bild av en framgångsrik och växande rörelse som arbetar för att begränsa rätten till abort och enligt dem därmed kvinnors rättigheter.
”Inom FN har en ohelig allians mellan länder från olika regioner och under olika religiösa influenser uppstått. De arbetar tillsammans för att motarbeta initiativ för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter.”
Den demokratiska satsning som Europeiska unionen gjort och som kallas Medborgarinitiativet, där tanken är att visa att det går att påverka vilka frågor som hamnar på EU:s agenda, ”får inte användas till att kidnappa EU för att inskränka kvinnors rättigheter att bestämma över sina kroppar”, skriver politikerna.

De syftar på kampanjen ”En av oss” som vill använda sig av möjligheten att få minst en miljon människor från minst sju EU-länder att ställa sig bakom ett krav. Då blir EU-kommissionen tvungen att debattera om ett lagförslag i frågan ska läggas fram. Pro life-gruppernas krav gäller dock inte abortfrågan i sig eftersom familje- och hälsopolitik inte ligger på EU:s bord. I stället rör initiativet forskning och målet är att sätta stopp för finansiering av forskning som använder sig av stamceller från mänskliga embryon.

Att Sabuni och Vallaud-Belkacem i sin debattartikel påstår att Medborgarinitiativet ”ut­nyttjats för att lyfta abortfrågan till EU-nivån” och att konservativa grupper samlar in namn eftersom de ”vill minska medlen som går till säkra aborter” får Gunilla Gomér på Ja till livet att reagera.
– Abortfrågan ligger inte under EU:s kompetens, de försöker blanda ihop saker och ting och skapa förvirring kring vad det här handlar om. Kampanjen ”One of us” går ut på att minska bidraget till forskning på befruktade ägg. Det är de som kidnappar frågan och gör den till något den inte är, säger hon och kallar ministrarnas uttalande en form av härskarteknik.
Det är Ja till livet som ska samla in svenska namn till kampanjen, som dock blivit något fördröjd.
– Eftersom det här är en av de första kampanjerna som godkänts inom ramen för Medborgarinitiativet vill vi vara extra noggranna så att allt blir rätt.
Målet var att namninsamlingen skulle vara klar den 11 maj 2013 men enligt Gunilla Gomér är det sannolikt att den tidsgränsen flyttas fram.

Heligt Dackeuppror mot stängda kyrkor kan vara på väg

Ledare ”Jag tror att jag ska anmäla den där församlingen.” De orden fälldes helt nyligen av en ung kristen... torsdag 15/4 00:10

Israelisk student hjälpte Nasa – fann två asteroider

Astronomi. En arabisk-israelisk student har fått två asteroider uppkallade efter sitt namns initialer plus... fredag 16/4 14:50

När allt blir mörkt finns det ändå någon där som leder framåt.

Inför söndag Ps 23 Psalmen om den gode herden är en av världens mest kända bibeltexter, och förmodligen har du... torsdag 15/4 00:00

KD: Vi prioriterar inte bort barnomsorgspeng

Politik. Kristdemokraternas barnomsorgspeng som ska göra det möjligt för föräldrar att, med ekonomisk... fredag 16/4 09:00

Senaste nytt

    Israelernas styrka: argumentation

    Israelkrönika Interna israeliska debatter, där de politiska ståndpunkterna ofta går i diametralt motsatta...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier