På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Frankrikes jämställdhetsminister Najat Vallaud-Belkacem och Sveriges jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix

Pro life-kampanj sågas av jämställdhetsministrar

"En av oss" kallas initiativet från europeiska pro life-grupper som ska ge minst en miljon namnunderskrifter för att skydda mänskligt liv inom forskningen. Men kampanjen får tuff kritik i ett utspel från Sveriges och Frankrikes jämställdhetsministrar. Gunilla Gomér på Ja till livet menar dock att politikerna bara är ute efter att förvirra människor.

Nyheter · Publicerad 11:13, 17 dec 2012

I en debattartikel i Afton­bladet går Sveriges och Frankrikes jämställdhetsministrar, Nyamko Sabuni och Najat Vallaud-Belkacem, till storms mot de rörelser i Europa som motarbetar abort. I likhet med en rad uttalanden från RFSU den senaste tiden målar ministrarna en bild av en framgångsrik och växande rörelse som arbetar för att begränsa rätten till abort och enligt dem därmed kvinnors rättigheter.
”Inom FN har en ohelig allians mellan länder från olika regioner och under olika religiösa influenser uppstått. De arbetar tillsammans för att motarbeta initiativ för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter.”
Den demokratiska satsning som Europeiska unionen gjort och som kallas Medborgarinitiativet, där tanken är att visa att det går att påverka vilka frågor som hamnar på EU:s agenda, ”får inte användas till att kidnappa EU för att inskränka kvinnors rättigheter att bestämma över sina kroppar”, skriver politikerna.

De syftar på kampanjen ”En av oss” som vill använda sig av möjligheten att få minst en miljon människor från minst sju EU-länder att ställa sig bakom ett krav. Då blir EU-kommissionen tvungen att debattera om ett lagförslag i frågan ska läggas fram. Pro life-gruppernas krav gäller dock inte abortfrågan i sig eftersom familje- och hälsopolitik inte ligger på EU:s bord. I stället rör initiativet forskning och målet är att sätta stopp för finansiering av forskning som använder sig av stamceller från mänskliga embryon.

Att Sabuni och Vallaud-Belkacem i sin debattartikel påstår att Medborgarinitiativet ”ut­nyttjats för att lyfta abortfrågan till EU-nivån” och att konservativa grupper samlar in namn eftersom de ”vill minska medlen som går till säkra aborter” får Gunilla Gomér på Ja till livet att reagera.
– Abortfrågan ligger inte under EU:s kompetens, de försöker blanda ihop saker och ting och skapa förvirring kring vad det här handlar om. Kampanjen ”One of us” går ut på att minska bidraget till forskning på befruktade ägg. Det är de som kidnappar frågan och gör den till något den inte är, säger hon och kallar ministrarnas uttalande en form av härskarteknik.
Det är Ja till livet som ska samla in svenska namn till kampanjen, som dock blivit något fördröjd.
– Eftersom det här är en av de första kampanjerna som godkänts inom ramen för Medborgarinitiativet vill vi vara extra noggranna så att allt blir rätt.
Målet var att namninsamlingen skulle vara klar den 11 maj 2013 men enligt Gunilla Gomér är det sannolikt att den tidsgränsen flyttas fram.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier