På tisdagen höjde ledande drivmedelsförsäljare dieselpriset på bemannade stationer med 15 öre till 20:92 kronor per liter, rapporterar TT. Bensinpriset lämnades oförändrat efter höjningen i måndags till 18:29 kronor per liter för 95-oktanig bensin.
Priset på biodrivmedel (HVO 100) höjdes också med 15 öre till 24:77 kronor, medan E85-priset, enligt nyhetsbyrån, lämnas oförändrat på 16:44 kronor per liter.
De stigande priserna på drivmedel beror delvis på att priset på råolja stigit, bland annat på grund av energikris i Asien. Beslut tagna i den svenska politiken är dock en annan tungt vägande faktor.
– En av orsakerna är den globala efterfrågan, men det beror ju också på att vi blandar in mer biobränsle i våra bränslen för att få ner den fossila användningen här och vårt beroende av fossila bränslen. Det handlar också om klimatomställningen, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S) till TT.
Världen idag har tidigare berättat om den så kallade reduktionsplikten. Den innebär att en viss del av bensin eller diesel måste innehålla biodrivmedel, vilket är en dyrare produkt jämfört med bensin och diesel. Under förra året godkände riksdagen regeringen Löfvens förslag om att stegvis öka reduktionsplikten för bensin och diesel. Sverigedemokraterna var ensamt parti i riksdagen om att rösta nej till förslaget.
På nyårsdagen kostade en liter biodiesel 24,12 kronor, en chockhöjning med fyra kronor och 30 öre. En förklaring till den kraftiga höjningen är att biodrivmedel ökat mer i pris på världsmarknaden jämfört med fossil olja. Samma dag sprängde priset för en liter diesel 20-kronorsvallen och även bensinpriset steg. Sedan dess har dieselpriset stigit ytterligare, uppger TT.
I statens budget för 2022, som M, SD och KD fick riksdagens godkännande till, finns en punkt om sänkt skatt på drivmedel med 50 öre per liter som ska träda i kraft den 1 maj. Kritiker menar dock att den skattesänkningen redan ätits upp av höjda energi och koldioxidskatter samt stigande bränslepriser.
Många människor på landsbygden uttrycker ilska mot den politik som de menar slår hårt mot den som är beroende av bil.
– Det är vi som bor på landsbygden som drabbas hårdast av den politik som förs, sade Anders Ingvarsson, boende i Hälsingland, till Expressen i höstas.
Vänsterpartiet är motståndare till sänkt skatt på bensin och diesel, men nu vill partiet att staten ska gå in och betala en del av glesbygdsbors höjda nota för bensin och diesel.