Sjung till honom en ny sång, spela vackert med jubelrop, för Herrens ord är rätt och han är trofast i allt han gör.
Psaltaren 33:3–4

Världen idag

Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Pride-debatt möter omfattande kritik

”Sandlåda”, ”mobbning”, ”haveri”. Så beskrivs Pridefestivalens partiledardebatt i fredags av flera debattörer. Även från en av partiledarna kommer nu kritik. ”Hade vi vetat i förväg att inramningen skulle vara på det sätt det blev på scen så hade vi tackat nej", skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Nyheter · Publicerad 16:57, 7 aug 2018

Reaktionerna har varit många efter RFSL:s utfrågning av partiledarna under förra veckans Pridefestival i Stockholm. Många kritiserar det faktum att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inte var inbjuden.

”Kliv upp ur sandlådan RFSL! Att låta en leksakselefant, ett djur, representera oinbjudna Åkesson (SD) i partiledardebatt är infantilt. Mobbning är ovärdigt svensk politik. Varför sade inte övriga partiledare ifrån?” frågar sig Göteborgs-Postens ledarskribent Jenny Sonesson i en tweet.

Kommentarerna under inlägget är många.

”Jag har alltid röstat på Nya Moderaterna tidigare, men att lägga sin röst på någon av dessa ryggradslösa individer tar emot”, skriver en man.

”De med så kallade rätt värderingar är så /…/ rädda att göra fel, att de ställer upp på i princip vad som helst för att inte missa chansen att synas”, menar en annan.

Flera personer kritiserar inte bara politikerna, utan även RFSL.

”Dags att syna RFSL i sömmarna, det verkar som att man inte vuxit ur barnskorna. Varför inte ta bort alla offentliga bidrag till att börja med”, skriver en person.

”RFSL och Pride handlar inte längre primärt om människors rätt att få älska vem man vill. Det har blivit mycket mer 'politiskt' och offren är enskilda människor”, skriver en annan.

Några kommentatorer verkar dock positiva till debatten.

”SD är emot hbtq-personers rättigheter. Så vad har de på Pride att göra?”, skriver en person.

”Det måste också finnas en rättighet att slippa dem som man tycker illa om”, skriver en annan.

Även från politiskt håll kommer nu kritik mot debatten.  

”Hade vi vetat i förväg att inramningen skulle vara på det sätt det blev på scen, så hade vi tackat nej. Att inte bjuda in ett demokratiskt valt parti i Sveriges högst beslutande församling och symbolisera det med en uppblåst plastelefant gynnar inte det seriösa, demokratiska samtalet", skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor i ett sms till Expressen.  

"Dumheten med plastelefanten skapade inte precis ett seriöst skimmer, men det är underordnat den stora frågan: varför inte överlåta till det enskilda partiet att avgöra huruvida man vill delta eller ej?", skriver Moderaternas gruppledare Tobias Billström på Facebook.

”Detta var något av det mer pinsamma jag sett. /…/ Att över huvud taget ställa upp i en debatt där ett riksdagsparti inte får vara med, och sedan ägna delar av debatten åt att kollektivt slå mot just detta parti utan att de får chansen att försvara sig, är ett demokratiskt lågvattenmärke”, skriver moderaten Jan Ericson i ett blogginlägg.

Han lyfter även fram det faktum att den kommunistiska symbolen ”hammaren och skäran” syntes på en t-shirt på Pridescenen och att RFSL tidigare lagt ut bilder på vänsterextrema rörelsen AFA.

”Jag tar starkt avstånd från extremvänsterns kidnappning av hbtq-frågorna”, skriver han.

En annan som uppmärksammar debatten är opinionsbildaren Markus Uvell.

”Någon borde /…/ skriva en artikel om Pride som lobbying – Sveriges motsvarighet till NRA: en organisation som varit så framgångsrik i sitt arbete att den är omöjlig att inte förhålla sig till, och politiskt livsfarlig att ta strid med”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

Inlägget efterföljs av många kommentarer.

”Kul idé. Och termen ’allas lika värde’ som motsvarighet till USA:s second amendment då?” skriver en person.

I en annan tweet frågar sig Uvell ifall ”Prides politisering kommer nå den punkt där något högerparti som bjuds in att delta tackar nej”.

”Vore egentligen ingen stor sak, men skulle nog uppfattas som en oerhört stark markering och skapa viss kalabalik”, skriver han.

Flera personer håller med.

”Det enda anständiga hade varit för samtliga högerpartier att tacka nej. Det vi bevittnade var en fars”, skriver en man.

Smålands-Postens ledarskribent Fredrik Haage har en annan infallsvinkel. Han tycker att debatten må ha varit löjeväckande, men menar att det är desto allvarligare att Sveriges domstolar medverkade i årets Pridefestival.

”Nästa år kanske RFSL säger åt partiledarna att gå ned på alla fyra och mua. Låt dem göra det. Det spelar mindre roll. Bara domarna håller sig borta”, skriver han i en ledartext.

Det är en kristen plikt att stå upp för och värna livet!

Debatt Den tredje advent står vi upp för livet och firar Livets söndag. Vi vill visa vår tacksamhet och... onsdag 8/12 00:00

S-ledarens smekmånad kan snart ta slut

Ledare Helgens förtroendemätning från Expressen/Sifo om partiledarna visar på att nya S-ledaren Magdalena... onsdag 8/12 00:00

Judar attackerade i London och New York

Antisemitism. En judisk chanukka-firande grupp fick sin buss attackerad av aggressiva unga män på Oxford street i... tisdag 7/12 18:00

Ärkebiskop Antje Jackelén går i pension

Svenska kyrkan. Antje Jackelén valdes till ärkebiskop 2013 och påbörjade uppdraget året efter. Nu ska hon ”lägga... tisdag 7/12 13:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

En hjälp att kunna lyfta blicken och se framåt.

Vardagskrönika Man bär dem som i en osynlig liten påse hängandes om halsen och ångorna sipprar ut rakt i ansiktet.... onsdag 8/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...

Kan man lita på evangelierna?

Bibeltro eller bibelkritik (del 4/4). Vi kan lita på evangelierna då de bygger på ögonvittnesskildringar som kan bekräftas av både en av...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier