Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Abortförespråkare i USA demonstrerar mot att abortlagar kan skärpas i flera delstater. Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat till protester utanför HD-domares hem inför kommande abortbeslut.

Samtidigt i Sverige kommer förslag om alltifrån att skriva in ”aborträtt” i grundlagen till att helt slopa abortlagen och i stället klassa abort som ”vård”.

Nyheter · Publicerad 15:00, 18 maj 2022

Läckan i USA:s Högsta domstol om att man kan vara på väg att slopa beslutet Roe mot Wade, som inneburit nationell fri abort, och i stället ge delstaterna större mandat i frågan, skakar om både i landet och internationellt.

Jen Psaki, tills nyligen pressekreterare i Vita Huset, sade för några dagar sedan till den samlade presskåren att president Biden ställer sig positiv till att människor protesterar utanför HD-domarnas hem för att försöka påverka domstolens abortbeslut.

– Vi fortsätter verkligen att uppmuntra det [fredliga protester] utanför domarnas hem, och det är presidentens ståndpunkt, sade Psaki.

Att USA:s president öppet uttrycker stöd för att människor på detta sätt försöker påverka en juridisk process i landets högsta instans väcker starka känslor.

”För att vara tydlig är det ett brott att paradera nära en federal domares bostad i syfte att påverka utgången av ett rättsligt förfarande. Det är inte ett försvar att beteendet är fredligt”, skriver juristen och konservativa debattören Andrew C McCarthy på sajten The Hill.

Diskussionen i USA märks av också i Sverige, men här är det i stort sett bara abortförespråkare som hörs och syns i de stora medierna.

I en kulturartikel i Göteborgs-Posten föreslår Anna Dahlqvist, tidigare bland annat på RFSU-tidningen Ottar, att abortlagen helt ska tas bort. Hon jämför att avsluta ett ofött barns hjärtslag med att göra en hjärtoperation.

”Abort är en vårdfråga. Hur den vården ska se ut borde rimligen avgöras av de som är experter. Det vill säga professionen. Vi har inte någon hjärtoperationslag”, skriver hon, och fortsätter:

”Förekomsten av en abortlag öppnar upp för politisk debatt. I teorin kan den röstas bort, på samma sätt som de amerikanska domarna kan upphäva Roe v Wade”, skriver hon. 

Samtidigt presenterar representanter för Liberalerna i tidningen Dagens Medicin ett förslag som går ut på motsatsen, nämligen att grundlagsskydda aborter.

De skriver att processen i USA ”visar hur snabbt det kan gå”. L-politikerna vill ”slå fast att vårdpersonal aldrig kan neka en kvinna abort inom tidsgränsen eller om abort beviljats av Socialstyrelsen” och ”grundlagsskydda abort­rätten” så att den inte kan ”avskaffas av en enkel riksdagsmajoritet”.

Att en ändring av abortlagen i framtiden kan komma att föregås av vetenskapliga framsteg eller demokratiska processer, är inget som tas upp av de svenska debattörerna.

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00