Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Abortförespråkare i USA demonstrerar mot att abortlagar kan skärpas i flera delstater. Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat till protester utanför HD-domares hem inför kommande abortbeslut.

Samtidigt i Sverige kommer förslag om alltifrån att skriva in ”aborträtt” i grundlagen till att helt slopa abortlagen och i stället klassa abort som ”vård”.

Nyheter · Publicerad 15:00, 18 maj 2022

Läckan i USA:s Högsta domstol om att man kan vara på väg att slopa beslutet Roe mot Wade, som inneburit nationell fri abort, och i stället ge delstaterna större mandat i frågan, skakar om både i landet och internationellt.

Jen Psaki, tills nyligen pressekreterare i Vita Huset, sade för några dagar sedan till den samlade presskåren att president Biden ställer sig positiv till att människor protesterar utanför HD-domarnas hem för att försöka påverka domstolens abortbeslut.

– Vi fortsätter verkligen att uppmuntra det [fredliga protester] utanför domarnas hem, och det är presidentens ståndpunkt, sade Psaki.

Att USA:s president öppet uttrycker stöd för att människor på detta sätt försöker påverka en juridisk process i landets högsta instans väcker starka känslor.

”För att vara tydlig är det ett brott att paradera nära en federal domares bostad i syfte att påverka utgången av ett rättsligt förfarande. Det är inte ett försvar att beteendet är fredligt”, skriver juristen och konservativa debattören Andrew C McCarthy på sajten The Hill.

Diskussionen i USA märks av också i Sverige, men här är det i stort sett bara abortförespråkare som hörs och syns i de stora medierna.

I en kulturartikel i Göteborgs-Posten föreslår Anna Dahlqvist, tidigare bland annat på RFSU-tidningen Ottar, att abortlagen helt ska tas bort. Hon jämför att avsluta ett ofött barns hjärtslag med att göra en hjärtoperation.

”Abort är en vårdfråga. Hur den vården ska se ut borde rimligen avgöras av de som är experter. Det vill säga professionen. Vi har inte någon hjärtoperationslag”, skriver hon, och fortsätter:

”Förekomsten av en abortlag öppnar upp för politisk debatt. I teorin kan den röstas bort, på samma sätt som de amerikanska domarna kan upphäva Roe v Wade”, skriver hon. 

Samtidigt presenterar representanter för Liberalerna i tidningen Dagens Medicin ett förslag som går ut på motsatsen, nämligen att grundlagsskydda aborter.

De skriver att processen i USA ”visar hur snabbt det kan gå”. L-politikerna vill ”slå fast att vårdpersonal aldrig kan neka en kvinna abort inom tidsgränsen eller om abort beviljats av Socialstyrelsen” och ”grundlagsskydda abort­rätten” så att den inte kan ”avskaffas av en enkel riksdagsmajoritet”.

Att en ändring av abortlagen i framtiden kan komma att föregås av vetenskapliga framsteg eller demokratiska processer, är inget som tas upp av de svenska debattörerna.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier