Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Premiär för böneutrop i Växjö på fredagen

Det första böneutropet har nu ljudit över stadsdelen Araby i Växjö. Som kristen behöver man inte oroas över skeendet, menar SEA-medarbetaren Jacob Rudenstrand som var på plats utanför moskén. – Jesus är så mycket större än Muhammed, säger han.

Nyheter · Publicerad 17:24, 25 maj 2018

Polis och ett 50-tal nyfikna åskådare var på plats vid moskén i Växjöstadsdelen Araby när det första böneutropet genomfördes klockan 13.00 på fredagen. Diskussionen om ifall moskén skulle få tillstånd att ha böneutrop har engagerat politiker såväl som kristna företrädare och debattörer. I början av maj godkände polisen moskéns ansökan vilket gjorde att det nu var fritt fram för utropet.

En som var på plats utanför moskén var Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen (SEA).

– Jag är och hälsar på släktingar i Växjö i helgen och passade då på att gå och lyssna på utropet, berättar han.

Enligt Rudenstrand var det blandade åsikter om böneutropet kring åskådarna, som främst verkade vara från närområdet.

”Man får acceptera kulturen i det land dit man kommer”, menade en kritisk person, berättar han.

”Det lät inte lika högt som böneutropen i Istanbul”, sa en annan person, enligt Rudenstrand.

Bland de mest kritiska som han pratade med fanns två ortodoxt kristna kvinnor som tyckte att böneutropet störde.

Själv är Rudenstrand pragmatisk till det hela.

– Som kristen förstår jag att vi lever i ett fritt och öppet samhälle där olika livsåskådningar ska få komma till tals. Sedan är det en annan sak hur de närboende upplever det hela. Böneutropen kommer höras in i deras trädgårdar, säger han.

Som teologer och personer från muslimvärlden har berättat för Världen idag är böneutropen inga neutrala melodier, utan en proklamation av Allahs herravälde över en stad. Detta är dock inget som oroar Jacob Rudenstrand.

– Jag vet att Jesus är så mycket större än Muhammed och Allah, säger han.

Rudenstrand påpekar att han inte känner på något annat sätt, när han hör böneutropen, än han skulle ha gjort om han hade hört ett sekulärt budskap proklameras ut.

– Visst skakar jag i mitt inre över att människor tillber någon annan än Gud, men det gör jag varje dag. Människor har olika livsåskådningar och sätter olika avgudar i centrum. Dessa personer behöver vi som kristna möta med evangeliet, säger han.

I samband med fredagens utrop genomförde ”Alternativ för Sverige” en protestdemonstration mot utropen. Demonstrationen ska ha inletts med uppspelning av ett böneutrop och följts av en propagandahymn för terrororganisationen IS, rapporterar P4 Kronoberg.

Demonstrationen hade tillstånd, men polisen har upprättat en anmälan om brott mot ordningslagen på grund av att organisationen inte följde det som var överenskommet, skriver Smålands-Posten.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...