Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Preem förnekar att bolaget slutit ett hemligt avtal med den tidigare S/MP-regeringen för att inte bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Foto: Thomas Johansson/TT

Preem: Ingen hemlig uppgörelse med S och MP

Debattörer och politiker vidhåller att drivmedelsbolag tjänar pengar på högre reduktionsplikt samt spekulerar i ifall Preems omställning till biodrivmedelsproduktion föregicks av en överenskommelse med den tidigare S/MP-regeringen.

En presstalesperson på Preem tillbakavisar varje antydan om hemligt avtal med en tidigare regering, och säger till Världen idag att man i övrigt inte vill kommentera det som skrivs.

Nyheter · Publicerad 07:00, 23 maj 2023

Förra torsdagen berättade Världen idag att drivmedelsjätten Preem återkommande fått gratis utsläppsrätter av staten samt för några år sedan drog tillbaka en ansökan om att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. Detta beslut ska ha föregåtts av möten med dåvarande klimatminister Isabella Lövin (MP) samt mejlkonversation med regeringskansliet.

Lövin förnekade då att Preem skulle ha framfört några krav på Miljöpartiet. Riksdagens konstitutionsutskott prickade dock kommunikationen mellan Rosenbad och bensinbolaget.

Debattörer och högerpolitiker har antytt att det skulle funnits någon form av uppgörelse med regeringen som gjorde att bolaget drog tillbaka planerna för sitt tilltänkta oljeraffinaderi. En press­talesperson på Preem som Världen idag varit i kontakt med tillbakavisar dock detta.

– Självklart finns det ingen som helst sanning i det, säger presstalespersonen.

Flera debattörer, exempelvis KD:s förre partisekreterare Johan Ingerö samt riksdagsledamoten Edward Riedl (M), vidhåller att bensinbolagen har ekonomiska intressen i en hög reduktionsplikt. Ingerö uppger att Preem kontaktade KD med invändningar i samband med att partiet offentliggjorde sitt stöd för sänkt reduktionsplikt.

Preem vill i dagsläget inte ge sin syn på den pågående debatten om bensinbolags påstådda vinster på hög reduktionsplikt.

– Vi avstår just nu från att kommentera, säger presstalespersonen till Världen idag.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10