Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Predikanten Elon Svanell flyttade hem

Förkunnaren, pingstpastorn och missionsarbetaren Elon Svanell har avlidit, 91 år gammal.

– Han var en fantastisk reskamrat och vän. Sedan var han en själavårdare. Jag brukar kalla honom för världens bästa mentor, säger pingstpredikanten David Johansson.

Nyheter · Publicerad 17:04, 18 jan 2022

För 50 år sedan, när David Johansson började arbeta som ungdomspastor i Filadelfia i Stockholm, han lärde känna Elon Svanell, som var en av församlingens pastorer.  

Senare arbetade de båda tillsammans inom Svenska evangelistmissionen, numera Testa mission. Medan Johansson har varit organisationens föreståndare sedan starten 1993, var Svanell dess första styrelseordförande.

Nästan varje år gjorde de resor tillsammans och därtill var Svanell Johanssons mentor i 30 år.

– Han var alltid intresserad av hur min familj mådde, hur allting var. Han har hjälpt mig både på höjderna och i dalarna. En sådan mentor som Elon tycker jag alla borde ha, säger Johansson.

Som pastor arbetade Svanell i ett flertal pingstförsamlingar. Han översatte böcker och tolkade – bland annat tolkade han den amerikanske väckelsepredikanten Billy Graham under hans väckelsekampanjer i Sverige på 1970-talet – och under elva år ledde han Evangeliska östasienmissionen. Efter pensionen fortsatte han att resa och predika.

– Han hade en fantastisk förmåga att förmedla Guds ord. Trots sin ålder var han inte en sådan som dömde ut folk utan vidare, utan han pekade alltid på att vad man än har gjort så finns det upprättelse. Det som lyser igenom är hans omtanke och värme, säger Johansson.

Elon Svanell föddes den 12 december 1930 och somnade in i Herren den 10 januari 2022. Han efterlämnar hustru, två söner med familjer, barnbarn och barnbarnsbarn.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00