Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Mattias Lekardal, huvudledare för organisationen Divine Favour Mission, anklagas för att på ett manipulativt sätt ha bett om att få gåvor skickade till sitt privata Swish-nummer. Foto: isabell Höjman/TT

Predikant anklagas för oetiska insamlingsmetoder

I artiklar i tidningen Dagen har predikanten Mattias Lekardal på sistone uppmärksammats för skatteskulder och det sätt han samlat in pengar på. Efter att först ha varit sparsmakad med kommentarer, träder nu Lekardal fram och bemöter uppgifterna på Facebook.

Nyheter · Publicerad 10:35, 23 jul 2021

Den 30 juni publicerade tidningen Dagen en artikel där två personer, som Lekardal haft kontakt med i Norge, vittnar om att han skulle ha använt sig av manipulativa metoder för att samla in pengar till sig själv och missionsarbete. I en andra artikel samma dag rapporterade Dagen också om att Lekardals företag Divine Favour AB har obetald skatt på 125 000 kronor, att företagets deklaration inte lämnats in i tid, samt att både detta och flera andra av hans företag fått sina F-skattesedlar indragna.  

I en tredje artikel, den 15 juli, skriver Dagen om fler personer som hört av sig och vittnat om att de upplever sig ha blivit manipulerade av Lekardal i samband med gåvor, lån av pengar samt konstförsäljning.

Samtidigt som Lekardals företag haft ekonomiska problem, ska han enligt Dagen vid flera tillfällen, med kort varsel och med hänvisning till nödsituationer, ha vädjat om fem- och sexsiffriga belopp till missions- och biståndsarbete i Uganda. Han ska också återkommande ha bett att gåvorna ska skickas till ett Swish-nummer i hans privata namn.

Efter att Lekardal avböjt en längre intervju med Dagen med hänvisning till sjukdom, har han nu i stället låtit sig intervjuas av sin predikantkollega Tommy Dahlman i en direktsändning genom deras missionsorganisation Divine Favour Missions Facebooksida.

I intervjun beskriver Lekardal att han varit sjuk en lång period, att han därtill fått ta hand om en familjemedlem som blev sjuk, och att även hans bokföringsfirma drabbades av sjukdom och inte lyckades lämna in hans deklarationer i tid.  

 Jag fick information långt senare att vissa deklarationer och saker inte var inlämnade. När materialet sedan skulle föras över till den nya bokföringsbyrån tog det väldigt lång tid och när den nya fick den så fick de ett coronautbrott, säger Lekardal.  

Vad gäller de gåvor som skickats till hans privata Swish-nummer, så uppger Lekardal att bokföringsfirman rapporterat in uppgifterna till myndigheterna och att det också finns kvitton i andra länder, på överföringar, som även de har redovisats.  

Lekardal försvarar det faktum att han för åtta år sedan tog emot sammanlagt 300 000 kronor från en norsk kvinna som då gick i själavård hos honom.

 Den här kvinnan har varit väldigt tydlig med att hon ska ge pengar till både mig och mission. Sedan efter en lång period ångrade hon detta, säger Lekardal.

Tommy Dahlman uttalar sig också i ytterligare en artikel i Dagen, där han tillbakavisar uppgifter om att Lekardal skulle ha sålt en tavla av en känd konstnär till överpris.

På en sluten fråga från Dagen om det inte är ett ”bekymmer för Divine Favour Mission att sex personer .... har hört av sig och upplevt sig – eller en nära vän – manipulerade ekonomiskt”, svarar Dahlman nekande.

– Nej, jag uppfattar det inte som ett bekymmer, säger han och beskriver Lekardal som ärlig och uppriktig.

– Att han manipulerar i business har vi inga erfarenheter av.

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

Countrysångerska hyllar livets gåva

Musik. Countrysångerskan Raelynn firar moderskapet och glädjen över att finnas till med flera låtar på... måndag 18/10 20:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier