Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Präst lämnar Svenska kyrkan: ”Har fått nog”

Johanna Andersson är en profilerad präst inom Svenska kyrkan och en av initiativtagarna bakom kampanjen ”Mitt kors” till stöd för utsatta kristna. Nu lämnar hon Svenska kyrkan och riktar svidande kritik mot samfundets ledning.

Nyheter · Publicerad 09:09, 15 aug 2016

”Till sist har jag fått nog.” Så inleder Johanna Andersson sitt blogginlägg där hon förklarar bakgrunden till att hon lämnar Svenska kyrkan och därmed också uppdraget som präst. Hon skriver att kyrkans förenklade ställningstaganden i svåra sakpolitiska frågor länge varit en källa till djup besvikelse, liksom de ständiga utfallen mot Israel från kyrkans ledning.

”Men till sist blev det oviljan att uttrycka stöd för förföljda kristna som blev det avgörande. Jag har sett kyrkliga solidaritetsuttryck i form av färger på kläder, sockar, knappar och sjalar samt klockringningar och paradmedverkan för och emot en rad olika grupper. Men något så enkelt som en uppmaning att bära ett kors i solidaritet med förföljda kristna har lett till upprepade misstänkliggöranden och kampanjer!”

Världen idag har tidigare berättat om hur Svenska kyrkans kommunikationschef, en biskop och även andra företrädare för kyrkan gått hårt åt kampanjen ”Mitt kors”. Andersson uttrycker sin besvikelse över att ha misstänkliggjorts och att ha tillskrivits främlingsfientliga och dolda agendor.

”Jag vill inte längre bidra med mitt engagemang eller mina pengar för att stödja Svenska kyrkan under nuvarande ledning. Nu går jag.”

Samma dag som Johanna Andersson berättade om sitt beslut skrev författaren Göran Rosenberg en lång kulturartikel i Expressen där han kritiserade ”Mitt kors”-kampanjen.

Han antydde just dolda motiv eller försök ”att med korset som symbol frammana bilden av ett begynnande religionskrig”. Texten spreds på twitter av bland andra Eva Brunne, biskop i Stockholms stift och prästen Anna-Karin Hammar.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00