Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En yngre präst har häktats vid Uppsala tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Foto: Staffan Claesson / TT

Präst häktad misstänkt för våldtäkt mot barn

En yngre präst häktades på torsdagseftermiddagen vid Uppsala tingsrätt, misstänkt för att våldtäkt mot barn. Han förnekar brottsrubriceringen, men erkänner utnyttjande av barn.

Nyheter · Publicerad 17:20, 13 nov 2014

Prästen anhölls på onsdagsmorgonen och häktades på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden, för våldtäkt mot barn på torsdagen.
Det misstänkta brottet ska enligt häktningsframställan ha begåtts under perioden 1 september 2013 till sista maj 2014. Det framgår inte om brottet ska ha upprepets fler gånger under den aktuella perioden.

Vid häktningsförhandlingen förnekade mannen att han gjort sig skyldig till våldtäkt, men han erkände sexuellt utnyttjande av barn.
Var det misstänkta brottet har begåtts framgår inte av häktningsframställan. Mannens advokat Roger Häggquist säger till Världen idag att han är osäker på var brottet ägt rum.
– Men det är i Uppsalatrakten i varje fall, säger Roger Häggquist, som inte vill lämna några närmare uppgifter om fallet.

Den häktade prästen är bosatt i Uppsala och har en tjänst i en församling i Uppsala län.
Åtal mot mannen ska väckas senast den 27 november.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...