Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Den präst som i Östgöta Correspondenten sade att man inte har rätt att ha sex med vem som helst säger nu att han ångrar sitt uttalande. Foto: Pixabay

Präst får varning efter uttalande om homosexualitet

En pensionerad präst i Linköpings stift får av domkapitlet en skriftlig varning efter ett uttalande om homosexuella i en intervju för Östgöta Correspondenten. Prästens uttalande ”svärtar ner kyrkans rykte”, enligt domkapitlet.

Nyheter · Publicerad 12:23, 14 feb 2022

Det var i höstas, inför kyrkovalet, som en pensionerad präst, aktiv i nomineringsgruppen Frimodig kyrka, blev intervjuad av Östgöta Correspondenten och fick frågan om präster i Svenska kyrkan ska ha rätt att avstå att viga homosexuella par.

Man har inte rätt att ha sex med ”vem som helst, var som helst och hur som helst”, svarade prästen.

Artikeln i Corren fick mycket stor spridning, den är en av de som har engagerat flest läsare under 2021 och ledde till att prästen anmäldes till domkapitlet i Linköpings stift.

Tidningen Journalisten skriver att domkapitlet anser att prästen genom sitt uttryckssätt skapat en föreställning om att homosexualitet är en form av promiskuitet, samt att uttalandet inte enbart är anstötligt i förhållande till homosexuella utan också ”svärtar ner kyrkans rykte”. Domkapitlet hänvisar i sitt beslut bland annat till att artikeln fått så stort genomslag och ger den pensionerade prästen en skriftlig erinran.

I en uppföljande intervju med Corren säger prästen att han ångrar sitt uttalande.

– Det var en olycklig formulering eftersom den kan uppfattas nedvärderande. Min avsikt var att stryka under att för kristen tro hör det sexuella samlivet hemma i relationen mellan en man och en kvinna i en i princip livslång relation. Och det gäller alla, oavsett läggning, sade han till tidningen.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10