Herren skall bevara din utgång och din ingång från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:8

Världen idag

Präst: Be för fredlig lösning i Iran

Nio människor har dödats i upplopp i Iran natten till tisdagen och hundratals har gripits, rapporterar statlig tv. De omfattande protesterna i det tidigare hemlandet fyller prästen Annahita Parsan med både oro och hopp.

Nyheter · Publicerad 16:08, 2 jan 2018

Annahita Parsan är präst i Hammarbykyrkan i Stockholm, där hon leder den persiska förening som är ansluten till Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS.

Hon följer fortlöpande utvecklingen i Iran, där landsomfattande protester mot regimen pågått sedan slutet av förra veckan.

– Det som händer nu är något helt nytt. Över hela landet säger människor rakt ut vad de tänker och tycker, och ingen vet var oroligheterna ska sluta, säger hon.

– Det enda vi kan göra är att be. Jag vill uppmuntra alla som läser det här att be för Iran just nu. Be för att ingen ska dö eller bli skadad, för att lösningen ska bli fredlig och att Herrens vilja ska ske.

Massdemonstrationerna runt om i Iran är den största vågen av protester sedan oroligheterna efter ett omtvistat val 2009, uppger TT.

De började i landets näst största stad Mashhad som protester mot höga levnadskostnader och dålig ekonomi. Därefter spred de sig snabbt, och har utvecklats till allmän kritik mot den islamiska regimen.

– Det är en chock att höra människor ropa rakt ut att de inte vill ha den här regimen, säger Annahita Parsan.

– Tidigare har folk krävt förändringar, och för några år sedan var det uppror vid universiteten där studenterna ville ha ökad frihet. Men det här sker över hela landet, och människor är inte rädda.

Hittills har 20 människor dödats, medan det är oklart hur många som skadats.

Enligt de lokala myndigheterna i Teheran greps 100 människor på måndagen, 150 i söndags och 200 i lördags, skriver Reuters med hänvisning till nyhetsbyrån Ilna.

Men Annahita Parsan har svårt att föreställa sig att regimen ska kunna kväsa upproret på ett enkelt och snabbt sätt, när dammluckan av missnöje väl öppnats.

– Det har hänt så mycket sedan revolutionen som förde ayatolla Khomeini till makten 1979. Den revolutionen var inte fridfull eller bra för Irans människor. Och nu är de trötta, säger hon.

Oroligheterna innebär en svår balansgång för president Hassan Rohani, rapporterar TT. I ett tal i söndags kväll höjde han ett varningens finger, samtidigt som han förklarade att kritik är tillåtet.

– Regeringen kommer inte att visa någon tolerans för dem som skadar allmän egendom, bryter mot allmän ordning och skapar oro i samhället, sa han.

Nyhetsbyrån Fars rapporterade under måndagskvällen om brinnande bilar, medan sociala medier talade om relativt små grupper som skanderade regimkritiska slagord i huvudstaden Teheran. Tungt beväpnad polis var på plats och några gripanden gjordes innan det åter blev lugnt, uppger AFP och hänvisar till lokala medier.

Ryktesspridning, reserestriktioner och brist på närvaro av oberoende medier gör det svårt att få uppgifter bekräftade.

Ali Shamkhani, sekreterare vid Irans högsta nationella säkerhetsråd, skyller våldsamheterna på sociala medier, uppger TT.

– Hashtaggar och meddelanden om situationen i Iran kommer från USA, Storbritannien och Saudiarabien, sade han enligt statliga medier.

Annahita Parsan berättar att hennes vänner och släktingar i Iran är oroliga för att protesterna ska tippa över i ännu större våldsamheter.

– De som har ungdomar är oroliga för vad som sker ute på gatorna, och hur deras ungdomar ska hantera det. Inget vet var det hela ska sluta, säger hon.

I Hammarbykyrkan samlades de iranska kristna till bön för landet på nyårsafton.

– Vi var 150 personer ungefär som åt middag tillsammans i kyrkan och sedan bad från klockan 20 till 01 på natten, berättar Annahita Parsan, som också tänker på de kristna konvertiterna i Iran.

– Jag ber i Jesu namn att de kristna som håller sig gömda, och som inte kunnat tala öppet om sin tro, ska kunna komma fram och att landet ska få religionsfrihet.

Iran

Irans folkmängd 2017 uppgår till 80,6 miljoner invånare. Officiellt språk är persiska. Det övervägande antalet av befolkningen är muslimer, och sedan revolutionen 1979 är landet en islamisk republik. Ett särskilt expertråd övervakar att inga lagar och politiska beslut strider mot islam.

Under de första åren efter revolutionen förföljdes, under ledning av landets politiska och religiösa ledare ayatolla Khomeini, stora grupper av oliktänkande och minoriteter.

En stor politisk kris inträffade 2009 då president Mahmoud Ahmadinejad anklagades för valfusk, med massdemonstrationer och våld som följd.

Presidentvalet 2013, då den reformvänlige Hassan Rohani vann, skapade förväntningar på en stor förändring. Förhoppningar knöts speciellt till kärnteknikavtalet med väst 2015, som skulle bryta landets isolering. Men ekonomin har inte återhämtat sig.

Källa: NE/TT

Naziplundrat konstverk ska återlämnas till ägare

En fransk domstol dömer det brittiska auktionshuset Christie's att återlämna en målning som... torsdag 9/2 04:00

Allt tillhör oss – om karismatik och liturgi

Ledarkrönika Varje gång himlen möter jorden uppstår en kombination av det som är gudomligt fullkomligt och det... torsdag 9/2 00:10