Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Positiva reaktioner på återinförd värnplikt

I dag, torsdag, tog regeringen beslut om att återaktivera värnplikten i Sverige. 2018 kommer därmed 4 000 unga tjejer och killar att göra lumpen. – Jag tycker att det är ett mycket välkommet beslut, säger författaren och försvarsbloggaren Lars Gyllenhaal, som dock ser problem med beslutet.

Nyheter · Publicerad 16:59, 2 mar 2017

År 2010 ersattes den svenska värnplikten av en frivillig grundläggande soldatutbildning. Men nu ska värnplikten återaktiveras. Det beskedet gav regeringen på torsdagen.

Totalt kommer cirka 13 000 personer kallas till mönstring och cirka 4 000 frivilliga och värnpliktiga tas ut till militär grundutbildning årligen under 2018 och 2019. I framtiden blir det sedan möjligt att utöka antalet värnpliktiga, menar regeringen.

Anledningen till att värnplikten återaktiveras är att regeringen gör bedömningen att säkerhetsläget har förändrats och att man därmed vill ha ett stabilare personalförsörjningssystem och öka den militära förmågan, uppger TT.

– Det nuvarande frivilliga försvarssystemet består inte trycket för att kunna lösa frågan med att vi ska kunna efterfråga fulla övade förband och få en bättre stabilitet i försvarsmakten, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till nyhetsbyrån.

Till SVT:s Gomorron Sverige sa Peter Hultqvist i dag, torsdag, att neddragningarna i försvaret har gått för långt.

– Det tar lång tid att bygga militär förmåga, men det går snabbt att avveckla, sa han.

Värnplikten som ska införas kommer vara könsneutral. Det innebär att runt 100 000 18-åringar inom kort kommer få information om vad värnplikt innebär. Redan i sommar ska tjejer och killar födda 1999 och 2000 tas ut till mönstring. Risken för att behöva göra ”lumpen” mot sin vilja är dock liten, enligt regeringens utredare.

Beslutet om återaktiverad värnplikt välkomnas av oppositionspartier. Både Moderaterna och Liberalerna uttalade sig genast positivt till beslutet.

– I grunden är det här ett välkommet besked. Vi har inte lyckats att på frivillig väg bemanna ens den lilla krigsorganisation som Sverige har i dag, sa Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna, till TT.

När värnplikten lades vilande år 2010 fick regeringen mandat att återinföra värnplikten om försvarsberedskapen kräver det. Men Allan Widman tycker ändå att det är ”överraskande” att regeringen väljer att inte gå via riksdagen. 

Även Vänsterpartiet och Krist­demokraterna är positiva till beslutet.

– Det är helt nödvändigt. Det system vi hade fungerade inte alls. Med nuvarande frivilligsystem skulle det dröja till 2040-talet innan man fyllt förbanden med soldater, så det var hög tid, säger KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson till Världen idag.

Han påpekar även att han anser att det i regeringens förslag borde ha funnits med en belöning till dem som fullföljer grundutbildningen och till dem som väljer att stanna kvar längre.

– I ett tuffare försvarsläge måste man ha ett fungerande försvar. Och utan övningar – ingen effekt, säger han.

En annan som gläds över beslutet är författaren och försvarsbloggaren Lars Gyllenhaal.

– Jag tycker att det är ett mycket välkommet beslut, men samtidigt finns det frågetecken kring finansieringen, volymen och hur volymen ska hanteras, säger han till Världen idag.

Han förklarar att det redan i dag är brist på officerare. Om 4 000 personer ska genomgå militärutbildning som plikt, och därefter fler, lär inte bristen bli mindre viktig, menar han.

Bristen på officerare har enligt honom med avskaffningen av värnplikten att göra.

En förstahandslösning anser han är att rekrytera reservofficerare och före detta officerare, en andrahandslösning är att rekrytera svenskspråkiga officerare från Finland.

– Jag hoppas att man ska kunna hantera de 4 000, för egentligen skulle det behövas betydligt fler, säger han.

Han vill inte uppge hur många värnpliktiga han tror att Sverige skulle behöva, men han påpekar att vi, senast vi hade värnplikt, hade omkring 8 000 personer.

– Jag är övertygad om att 4 000 är otillräckligt. Men allt som tillförs är bra.

Varför tycker du att det är ett bra beslut?

– För att vi har en stor yta i förhållande till befolkning. Om man ska kunna försvara flera delar av landet samtidigt så krävs det en stor volym. Som det är nu kan vi inte försvara hela landet.

Är manskap viktig i dessa tider när det finns massförstörelsevapen?

– Ja. Det är fortfarande så att för att behärska terräng så räcker det inte med avancerade vapen. Det är trots allt så att kängor på marken behövs för att ha kontroll över ett område.

Vad tycker du om att värnplikten blir könsneutral?

– Jag har en lite gammaldags inställning i den frågan. Jag tror att det är bra med kvinnor i försvaret, men längst fram i stridande förband så är jag tveksam till det.

Lars Gyllenhaal tror inte att regeringens utredare har tittat på hur kvinnor påverkar militära förband.

– Man har tittat på det civila samhället. Men det civila arbetet och slagfältet är olika miljöer, säger han.

Generellt tycker han att det är mycket viktigt att Sverige har ett starkt försvar.

– Jag är ingen anhängare av Mao Zedong, men han tillskrivs några kloka ord: ”Alla länder har en armé – sin egen eller någon annans, och jag föredrar att ha en egen.”

Om man ska kunna försvara flera delar av landet samtidigt så krävs det en stor volym. Som det är nu kan vi inte försvara hela landet.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier