Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Politiker och företagstoppar deltog på finsk bönefrukost

Inflytelserika personer i det finska samhället möttes inför Guds ord och i bön. Det var upplägget vid måndagens bönefrukost som hölls i finländska Vasa och som uppmärksammade hur Finland som nation sökt Guds hjälp i svåra tider.

– En helt fantastisk morgon, säger initiativtagaren Fredrik Ekholm till Världen idag om måndagens samling.

Nyheter · Publicerad 18:00, 29 jan 2023

Under åren har ett flertal nationella bönefrukostar ägt rum i Finland. Till en början i huvudstaden Helsingfors, men under pandemin föddes idéer även på andra platser. Vasa blev tredje finländska stad att stå värd för en nationell bönefrukost.

I måndags morse deltog 85 inbjudna personer, som är inflytelserika i samhället, i en samling på ett hotell i Vasa, Österbotten. Bland de närvarande återfanns riksdagsledamöter, kommunpolitiker samt personer med höga befattningar inom näringsliv och utbildning.

– Atmosfären var så stark, folk blev tagna, berättar initiativtagaren Fredrik Ekholm som under många år verkat som byggföretagare i Vasa.

Samlingen var tvåspråkig och leddes av Fredrik Ekholm, assisterad av Tanja Knuts som tolkade till finska. I inbjudan påminde arrangören om bönens betydelse under Finlands historia. Nationen har fått se hur bön kan hjälpa genom svåra tider samt leda till positiv förändring.

– Under krigets nödtider för cirka åttio år sedan läste man Guds ord och dåvarande presidenten Kyösti Kallio uppmande Finlands folk till bön.

Visionen med Finlands nationella bönefrukost är att föra samman näringslivets och samhällets inflytelserika personer för att ge möjlighet till nya vänskapsband och ökad förmåga att fatta visa beslut.

Fredrik Ekholm uppskattar att ungefär 20 procent av de närvarande vid måndagens samling tillhör den kategori som ibland benämns som ”icke kyrkvana”. Samlingen innehöll bön och bibelläsning. Huvudtalare var Samppa Lajunen, en gång i tiden trefaldig OS-guldmedaljör i nordisk kombination (längdskidåkning samt backhoppning i samma tävling).

I dag är Samppa Lajunen en framgångsrik affärsman, inom fastighetsbranschen, som brinner för att vinna människor för Jesus.

Kantorn Kristoffer Streng ledde sången, bland annat en sång med texten ”Du är Gud, här i staden”. Samtidigt som den sången sjöngs visades en flygbild över staden Vasa.

– Kristoffer har en stark röst, som en operasångare. Det var så berörande, en våg av Herrens närvaro, beskriver Fredrik Ekholm.

Morgonsamlingen med hotellfrukost föregicks av mycket bön.

– Utan att Herren bygger huset så är alltihop fåfängt. Jag känner tacksamhet till Herren för bönesvar, säger Ekholm.

Utan att Herren bygger huset så är alltihop fåfängt.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

Hälsa. År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10