Sänd ditt bröd över vattnet för med tiden får du det tillbaka.
Predikaren 11:1

Världen idag

Polisutredningen har skötts undermåligt

Nyheter · Publicerad 06:00, 28 jan 2011
I fredags berättade Världen idag om Karin som väntat i två och ett halvt år på att rättsväsendet ska agera, efter att hon anmält sin sambo – som är polis – för misshandel och våldtäkt.
– Det här ärendet innehåller en rad märkligheter. Jag tycker inte att utredarna har tagit det på allvar, säger hennes advokat sedan november, Björn Hurtig.
Hade det här varit ett normalt fall, hade det varit full fart, säger Björn Hurtig, Karins advokat sedan några månader tillbaka.
– Det som har fått fart på det här – den lilla fart som det nu har – är att media har kommit in. Utan er inblandning hade det här fallet lagts ned rakt av.
Björn Hurtig menar att fallet Karin innehåller en rad märklighet.
-Jag tycker inte att utredarna har tagit det på allvar. Vissa saker som de sade att man inte kommit vidare med under två och ett halvt år, löste TV4 på tre timmar.
Björn Hurtig företräder Karin sedan november förra året. Han säger att han aldrig varit med om att en utredning har skötts på det här sättet tidigare.

Björn Hurtig undrar varför polisens internutredningar har hållit ärendet öppet så länge utan att de stängt det.
– Det är horribelt och undermåligt. Om man inte tror på Karin, ska man lägga ned ärendet. Om man tror på henne, ska man utreda. Det finns ingen ursäkt för att dra ut på utredningen på det här sättet. Ingenting har ju hänt, varför ska då utredningen ligga öppen under så många år?
Björn Hurtig förundras också över att utredarna efter två och ett halvt år skickade tillbaka de blodiga lakan som lämnades in som bevismaterial.
– Antingen ska man ju analysera dem eller så ska de skickas tillbaka omgående. Det kan inte vara rimligt, det tyder på att man inte bryr sig. Det är inte klokt. Har du erfarenhet av andra mål med den här typen av anklagelser?
– Jag företräder Julian Assange, där det handlar om en misstanke om våldtäkt av mindre grovt slag. Julian Assange blev omedelbart häktad i sin frånvaro. I fallet Karin handlar det om en misstanke om ett oerhört grovt övergrepp. Den misstänkte personen har inte frihetsberövats, trots att poliser kommer till platsen, kvinnan får åka till lasarettet och trots att mannen till och med nästan erkänner i ett förhör att han har gjort det han anmälts för.
– Han är fortfarande inte frihetsberövad efter två och ett halvt år. Jag tycker det är fel.
Björn Hurtig påpekar att den misstänkte gärningsmannen och en poliskollega vid ett tillfälle ringt till en kvinnojour och i telefonsamtalet påstått att Karin är så farlig för sig själv att hon behövde hämtas in. De pratade då inte med Karin, utan med föreståndarinnan på kvinnojouren, som också sitter på Kristdemokraternas riksdagskansli som gav rådet till Karin att omedelbart åka och skaffa sig ett friskhetsintyg på en psykmottagning, vilket hon gjorde.
– Varför hör man inte föreståndarinnan på kvinnojouren? Varför hör man inte den läkare som Karin mötte när de kom till Uppsala, för att höra hur de uppfattade att Karin mådde? undrar Björn Hurtig.
Polisen antyder att den man som erkänt att han skickat dessa grova övergreppsbilder till Karin, har gjort det i maskopi med henne – för att hon ska kunna anklaga sin före detta sambo för detta.
– Det finns ingen grund för den misstanken. Hade man trott detta, skulle man ju ha lagt ned ärendet och anmält henne istället. Det är en enorm kränkning att skicka sådana bilder till människor.
Björn Hurtig menar att det normala hade varit att mannen blivit häktad och frihetsberövad.
– Det krävs så lite i Sverige i dag innan man frihetsberövar människor – särskilt när det gäller sexualbrott. Det är nästan löjligt enkelt, men i det här fallet har det inte skett. Man kan fråga sig varför, och sedan jämföra med andra saker som hänt i utredningen, så förstår man att allt inte har gått rätt till.
– Om det är att utredningen är dålig, eller om man inte vill nå fram till sanningen vet jag inte. Den misstänkte ska inte som polis ha extra förmåner, utan ska kontrolleras som alla andra. Kanske till och med lite noggrannare med tanke på att han är polis. Hurtig menar vidare att man har behandlt Karin som en rättshaverist.
– Jag tycker utredarna har gjort en väldigt svag insats. Men jag tror att det kommer hända saker framöver. Att lakanen skickats tillbaka efter två och ett halvt år har anmälts till riksåklagaren, som begärt att utvecklingscentrum ska titta på handläggningen, avslutar advokat Björn Hurtig.
Vice riksåklagare Peter Lundkvist bekräftar att det kommit in en anmälan mot åklagare Kristian Augustsson.
– Jag har lämnat detta ärende vidare till Utvecklingscentrum i Malmö, där frågor om det ska inledas förundersökning mot riksenheten för polismål avgörs, säger han till Världen idag.

I Guds närhet skapas en innerlig längtan efter att bli mer lik Jesus Kristus.

Ledarkrönika I församlingsgemenskapen sker tillväxt och fruktbärande i våra liv. För att detta ska ske är... torsdag 28/1 00:30

Därför vaccinerar inte Israel de palestinska araberna

Israelkommentar Israels framgångsrika vaccinations­kampanj mot corona­viruset har fått stor uppmärksamhet världen... torsdag 28/1 00:20