Sänd ditt bröd över vattnet för med tiden får du det tillbaka.
Predikaren 11:1

Världen idag

Poliser utövade påtryckningar på Karins psykoterapeut

Den legitimerade psykoterapeuten Ann Wilkens skrev redan i september 2008 ett intyg som styrkte Karins trovärdighet och som beskrev Karins utsatthet. Efter att hon lämnat in intyget, utsattes hon för påtryckningar från närstående och kollegor till den anmälde polisen, samt från polisens interna utredningar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 mar 2011

Dessa påtryckningar fick Ann Wilkens att i september 2009 skriva ett nytt intyg, som lämnades in till Attunda tingsrätt, den rättsinstans som skulle fatta beslut om besöksförbud för polismannen.

I sitt intyg till Attunda tingsrätt skrev Ann Wil­kens:
"Jag har i egenskap av hennes psykoterapeut kontaktats av närstående till mannen på ett sådant sätt som jag uppfattat som påtryckningar. Det har vid ett tillfälle lämnats ett brev till min mottagning från NN, där kopia på mitt förra intyg bifogats och patientens skyddade personnummer skrivits till för hand. I brevet uppmanas jag ta reda på sanningen och min text sägs gränsa till förtal. Vid ett senare tillfälle kontaktas jag per telefon av NN som säger att... min patient är psykiskt sjuk och behöver vård. En minut senare ringer en kollega till den polisanmälde mannen och säger samma sak. Jag vet mycket väl att han är polis, eftersom vi träffats i professionella sammanhang, då vi båda arbetade med prostitutionsfrågor. Även han vill få mig att förstå hur sjuk min patient är och att hon behöver vård. Jag uppfattar dessa kontakter som obehagliga och med syfte att utöva en påverkan till men för kontakten mellan mig och patienten. Särskilt reagerar jag på att kontaktas av en polis som jag anser borde agera med respekt för våra olika professioner. Jag har även kontaktats av Cu Stockholm och på telefon frågats ut om sekretessbelagda uppgifter om min patient. Det har för mig varit ett svårbegripligt agerande från polisens interna utredningar."

När Världen idag ringer upp Ann Wilkens, vill hon inte kommentera ärendet i media.
– Jag har beslutat mig för att inte tala med medier om den här situationen, säger Ann Wilkens.
Har det att göra med de här hoten som du har utsatts för?
– Jag har bestämt mig för att endast säga det jag sade precis nu.

Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se

I Guds närhet skapas en innerlig längtan efter att bli mer lik Jesus Kristus.

Ledarkrönika I församlingsgemenskapen sker tillväxt och fruktbärande i våra liv. För att detta ska ske är... torsdag 28/1 00:30

Därför vaccinerar inte Israel de palestinska araberna

Israelkommentar Israels framgångsrika vaccinations­kampanj mot corona­viruset har fått stor uppmärksamhet världen... torsdag 28/1 00:20