Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

”Polisen förtjänar en ursäkt från ministern”

Polisen i Stockholm har misslyckats med att växa. Det säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i en intervju med TT. Uttalandet väcker kritik.

– Jag tycker att polisen förtjänar en ursäkt, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Nyheter · Publicerad 16:50, 13 dec 2021

Antalet våldsbrott i Stockholm ligger på en hög nivå, samtidigt som poliserna i regionen blivit färre de senaste åren. I en intervju med TT säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att Stockholmspolisen har misslyckats med rekryteringen.

– Antalet poliser har helt enkelt inte ökat särskilt mycket de senaste åren just i Stockholm. För att vara rak på sak: Man har misslyckats att växa på det sätt som jag tycker att man bör kunna förvänta sig, säger han.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) anser att regionen under flera år har påtalat det ansträngda läget och att ministern själv bär ansvaret.

– Vi är väldigt trötta på att Morgan Johansson skyller i från sig snarare än att lägga fram egna förslag, på exempelvis lönepåslag för poliser som rekryteras till Stockholm.

König Jerlmyr tycker att det är allvarligt att ansvaret läggs på polisen.

– Jag tycker att polisen förtjänar en ursäkt från Morgan Johansson när han nu riktar kritik mot att de är för få, när det är han som har haft ansvaret under två mandatperioder, säger hon.

König Jerlmyr framhåller att Stockholm är den kommun som lägger mest pengar på sociala insatser.

– Men vi i kommunerna kan inte kompensera om poliserna är för få. Brottslingarna vet att det är relativt riskfritt att begå brott i Stockholm för att det finns otillräckligt med poliser. Det är det ansvaret som faller tillbaka på Morgan Johansson.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00