Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

”Polisen förtjänar en ursäkt från ministern”

Polisen i Stockholm har misslyckats med att växa. Det säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i en intervju med TT. Uttalandet väcker kritik.

– Jag tycker att polisen förtjänar en ursäkt, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Nyheter · Publicerad 16:50, 13 dec 2021

Antalet våldsbrott i Stockholm ligger på en hög nivå, samtidigt som poliserna i regionen blivit färre de senaste åren. I en intervju med TT säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) att Stockholmspolisen har misslyckats med rekryteringen.

– Antalet poliser har helt enkelt inte ökat särskilt mycket de senaste åren just i Stockholm. För att vara rak på sak: Man har misslyckats att växa på det sätt som jag tycker att man bör kunna förvänta sig, säger han.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) anser att regionen under flera år har påtalat det ansträngda läget och att ministern själv bär ansvaret.

– Vi är väldigt trötta på att Morgan Johansson skyller i från sig snarare än att lägga fram egna förslag, på exempelvis lönepåslag för poliser som rekryteras till Stockholm.

König Jerlmyr tycker att det är allvarligt att ansvaret läggs på polisen.

– Jag tycker att polisen förtjänar en ursäkt från Morgan Johansson när han nu riktar kritik mot att de är för få, när det är han som har haft ansvaret under två mandatperioder, säger hon.

König Jerlmyr framhåller att Stockholm är den kommun som lägger mest pengar på sociala insatser.

– Men vi i kommunerna kan inte kompensera om poliserna är för få. Brottslingarna vet att det är relativt riskfritt att begå brott i Stockholm för att det finns otillräckligt med poliser. Det är det ansvaret som faller tillbaka på Morgan Johansson.

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00