Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Den jämtländska orten Strömsund är i fokus i SVT:s dokumentärserie om försvinnandet av Carlos Pizarro. Där kommer det fram att polisen använde sig av spritistiska medier i utredningen. Foto: Wikipedia

Polisen använde sig av medium i utredning om försvinnande

Polisen i Strömsund använde sig av spiritistiska medier i sitt sökande efter en försvunnen person 2004. Det avslöjas i ny dokumentärserie i SVT. Den då 22-årige Carlos Pizarro är fortfarande inte återfunnen, men i samband med SVT:s granskning har polisen tagit upp fallet igen.

Nyheter · Publicerad 20:30, 8 jun 2022

I den första delen av SVT:s serie ”Dokument inifrån: Fallet Carlos” granskas försvinnandet av Carlos Pizarro, som hade ett förståndshandikapp och bodde på ett särskilt boende i det jämtländska samhället Strömsund.

Det var i maj 2004 som personalen på boendet upptäckte att han var borta. När Hemvärnet kopplades in i sökandet efter honom fick man veta att polisen använde sig av ett tips från en ”sierska”.

– När jag frågade ”Varför letar vi här?” så hade man då haft kontakt med ett medium, säger Carl-Göran Westlin, dåvarande chef för Hemvärnet, i programmet.

Tipset ledde polisen till en plats någon mil norr om samhället, där Carlos Pizarro enligt sierskan skulle ha gått ner i ån. Man sökte länge efter hans kropp, men hittade bara ett gäddrag.

Därefter tog polisen hjälp av Terry Evans, ett spiritistiskt medium som bland annat medverkat i tv-serien ”Det okända”.

– Han sade att vi skulle söka igenom vissa områden, men där fanns inget, säger den före detta lokalpolisen Sune Sundberg.

Han berättar att det var förundersökningsledaren som ville att man skulle använda tipsen från medier.

– De har använt dem förut vid något tillfälle, men det var innan jag kom hit.

Fallet togs senare över av den dåvarande biträdande länspolismästaren i Östersund, nuvarande kommunalråd i Östersund, Stephen Jerand. Han kommenterar polisens kontakter med medier i programmet.

– Det kan inte styra en utredning. Absolut inte, säger han.

Den dåvarande föreståndaren för det särskilda boendet, Karin Nilsén Andersson, är också kritisk till att polisen anlitade Terry Evans.

– Vi skulle ju vara proffsiga, vi skulle inte lägga oss i något sådant där ockult, säger hon i programmet.

Dokument inifrån har sökt de dåvarande polischeferna som bestämde hur polisinsatsen skulle utformas, men ingen av dem har velat svara på några frågor om fallet.

I samband med SVT:s granskning har ärendet tagits upp på nytt av polisens kalla fall-grupp.

När jag frågade ”Varför letar vi här?” så hade man då haft kontakt med ett medium.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00