På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Kinesiska poliser arresterade för en tid sedan huskyrkan Shouwangs pastor. I helgen hindrade man det planerade påskfirandet. Foto: Scanpix

Polis hindrade påskfirande

Trots vädjanden från kristna frihetsgrupper fortsätter kinesiska myndigheter att förfölja huskyrkan Shouwang, en av Pekings största oregistrerade kyrkor. För en tid sedan arresterades kyrkans pastor och i påskhelgen hindrades hundratals troende från att fira utomhusgudstjänster.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 apr 2011

– Ännu ett bevis på hur regeringen fullständigt nonchalerar kinesiska medborgares grundläggande religions- och mötesfrihet. Och vi fortsätter att uppmana den fria världen att vara solidarisk med de förföljda troende i Kina, säger pastor Bob Fu, ordförande i Texas-baserade organisationen China aid, som han också har grundat.
Megakyrkan Shouwang i Peking lever under hårt tryck. Helt nyligen arresterades Jin Tianming, seniorpastor i och grundare av den nu cirka 1 000 medlemmar stora kyrkan. Kyrkan har, med hänvisning till att det är Kristus, och ingen världslig makt som är kyrkans huvud, vägrat att registrera sig hos myndigheterna. Därmed har Shouwang också förlorat sin legitimitet.

I påskhelgen var det dags för nya maktdemonstrationer från myndigheternas sida. Dussintals församlingsmedlemmar hindrades från att komma till påskgudstjänsterna, som hölls utomhus, medan minst 500 troende hölls inspärrade i hemmen. Detta uppger nu hemsidan Christiantoday.com, som i sin tur hänvisar till China aid association.
– Vi är djupt besvikna över att myndigheterna väljer att slå ner på fredliga troende, som bara ville fira påsken, fortsätter pastor Bob Fu i ett uttalande, gjort på påskdagen.

Det är nu tredje veckan i rad som kyrkans medlemmar hindras från att komma till gudstjänster. Medveten om riskerna, började den evangeliska kyrkan i början av april att hålla utomhusgudstjänster. Detta, eftersom regeringen hindrat kyrkan att skaffa en inomhuslokal. Så till exempel, har Shouwang kastats ut från flera hyrda lokaler.
Före påsk vädjade Kommis­sionen för internationell religiös frihet i USA till den kinesiska regeringen att låta de kristna få hålla sina gudstjänster utan trakasserier och arresteringar under den vecka, som är kristendomens heligaste.

I e-mail hade kyrkans ledare informerat församling­en om var påskgudstjänsterna skulle hållas, och här avslöjades, enligt New York Times, att flera församlingsmedlemmar har tvingats att flytta eller sluta sina jobb. Medlemmarna antydde också att de förväntade sig att bli stoppade av polisen.
China aid, som vakar över mänskliga rättigheter och förföljelser i Kina, säger att Pekingpolisen redan på skärtorsdagen arresterade fyra av kyrkans evangelister, och tidigare fängslade Jin Tianming sitter fortfarande bakom lås och bom. Andra huskyrkor i Peking har visat sin solidaritet med Shouwang genom bön och fasta.
Mitt i ett ökat tryck från människorättsgrupper, kommer USA, med start i dag, onsdag, att under två dagar diskutera mänskliga rättigheter med Kina. Samtalen ska fokusera på bland annat utvecklingen av mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier