Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Pojkar döms inte för mordet på hemlös

Åtalet räckte inte för att bevisa att två tonårspojkar mördat en hemlös man i Huskvarna. I stället döms en 16-årig pojke för grov misshandel och ofredande till sluten ungdomsvård.

Nyheter · Publicerad 15:08, 28 dec 2018

Den hemlöse mannen hittades död i början av augusti, i en park i Huskvarna. Obduktionen visade att han avlidit genom förblödning från inre skador.

De två pojkarna anklagades för mord, eller i andra hand synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Båda nekar dock till att ha gett den hemlöse dödliga skador.

– Det kan finnas andra orsaker till mannens död, sade 16-åringens advokat Anders Tolke när rättegången avslutades för två veckor seda16-åringen är den ende av de två som har stått åtalad. Den 14-årige pojken är inte straffmyndig och har därför inte åtalats.

Tingsrätten anser dock att 14-åringen varit delaktig i misshandeln, men skriver i domen att man inte haft i uppgift att utreda honom för brott med ett lägre straffvärde än synnerligen grov misshandel.

”Tingsrätten har kommit fram till att 16-åringen och 14-åringen tillsammans och i samförstånd har misshandlat mannen med slag och sparkar, men även med tillhyggen i form av livboj och vägkon”, skriver rätten.

För 16-åringen väntar nu sluten ungdomsvård i fem månader.

– Det är som ett fängelsestraff, fast för ungdomar. Man sitter inlåst på en tid som domstolen har bestämt, men på en särskild institution. Det är ett låst ungdomshem med hög fysisk säkerhet, säger Sven Granath, kriminolog på polisregion Stockholm, som studerat unga gärningsmän.

– Det utformas ett individuellt program som man ska genomgå, kanske om missbruk eller aggressionsproblem, tillägger Granath.

Fyra år är maxtiden för sluten ungdomsvård. Man kan inte friges i förtid som belöning för gott uppförande.

14-åringen kommer sannolikt att få vård av socialtjänsten, trots att han frias. Men det är inget som domstolen kan ge order om.

– Socialtjänsten kan dock komma fram till att situationen är så allvarlig att någon under 15 år behöver tvångsvård, säger Sven Granath.

En person som inte fyllt 15 år kan inte dömas till straff, men kan däremot tvingas att betala skadestånd. Den hemlöse mannens hustru och barn har, genom sin advokat, begärt sammanlagt 240 000 kronor i skadestånd från de två pojkarna och deras föräldrar.

Enligt åtalet blev den hemlöse mannen sparkad och slagen, bland annat med en livboj och en vägkon. Våldet fortsatte när mannen låg på marken. Delar av förloppet filmades. Något motiv för dådet har inte framkommit.

”Man sitter inlåst på en tid som domstolen har bestämt, men på en särskild institution”, säger kriminologen Sven Granath om sluten ungdomsvård.


 

Detta har hänt

8 augusti: En hemlös man från Rumänien hittas död i en park i Huskvarna, som är en del av Jönköping.

15 augusti: Mannen har obducerats, och polisen drar slutsatsen att han blivit mördad.

20—21 augusti: Ungdomar under 15 år förhörs av polisen.

27 augusti: En 16-årig pojke, som varit anhållen i sin frånvaro, grips av polisen. En 14-årig pojke får en advokat av tingsrätten.

30 augusti: 16-åringen häktas av Jönköpings tingsrätt som misstänkt för mord.

13 september: Tingsrätten beslutar att släppa 16-åringen.

14 september: Göta hovrätt beslutar att 16-åringen ska vara fortsatt häktad, sedan åklagaren överklagat.

26 september: Åklagaren beslutar att släppa 16-åringen, som i stället omhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU).

19 november: Kammaråklagare Linda Schön åtalar 16-åringen och väcker bevistalan mot 14-åringen.

26 november: Den döde mannen begravs i Rumänien.

28 november: Rättegången mot de två tonåringarna inleds i Jönköpings tingsrätt. Den hålls bakom stängda dörrar.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...