Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Svenska biståndsorganisationer vädjar genom en namninsamling om att beslutsfattare ska öka ansträngningarna för en varaktig fred i Kongo. På bilden syns kongolesiska flyktingar som tagit sig till Rwanda. Foto: Scanpix

PMU: Viktigt se vad som sker

"Två miljoner våldtagna i krigets Kongo". Det var rubriken när Läkartidningen i ett reportage berättade om kvinnors utsatthet i landet, ett reportage som berört många och delats hundratals gånger i sociala medier. Biståndsorganisationen PMU som är verksamma på plats hoppas nu på ökat engagemang.

Nyheter · Publicerad 11:15, 12 aug 2013

– Det är svårt att ta in verkligheten och siffrorna.
Så säger Maria Bard på PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, och syftar på antalet våldtäkter i krigshärjade Kongo. Hon arbetade själv på Panzisjukhuset mellan 2008 och 2009. Sjukhuset är basen för PMU:s och prisbelönade doktor Denis Mukweges samarbete för att hjälpa kvinnor som utsatts för sexuellt våld eller på grund av bristande mödrahälsovård fått svåra gynekologiska skador.
Här ges medicinsk vård men också psykosocialt stöd och hjälp att bearbeta det som har hänt den som utsatts för övergrepp. Utifrån sjukhuset får också kvinnor hjälp i form av juridisk rådgivning samt utbildning i hantverk och att kunna försörja sig.
Det är lätt att ge en förenklad bild av situationen i Kongo och vad krigföringen mot befolkningen beror på.
– Man måste se våldtäkterna som en del av ett brutaliserat samhälle som levt i konflikt mer eller mindre sen självständigheten. Staten är helt frånvarande, det finns en extrem fattigdom och den egna armén är snarare ett hot än ett skydd mot befolkningen, säger Maria Bard.
PMU bedriver också andra humanitära insatser och utvecklingsprojekt i Kongo. Det handlar exempelvis om nutrition till undernärda barn, mikrofinanser till kvinnor, utbildning av hälsovårdspersonal och demokratiarbete.

I slutet av 2012 förvärrades läget i östra Kongo snabbt då en rebellgrupp intog staden Goma och många människor mördades och drevs på flykt. Det föranledde en namninsamling som ska pågå fram till Mänskliga rättighetsdagarna 2013 och som PMU och en rad andra organisationer står bakom. Syftet är att öka trycket på omvärlden för att bekämpa våldet och se till att landets tillgångar kommer befolkningen tillgodo.
– Tanken är att få människor engagerade, det är viktigt att få upp ögonen för vad som sker och kräva av sina beslutsfattare att de försöker bidra till en hållbar fred i östra Kongo, säger Maria Bard som tycker att Sverige ofta är bra på att hålla frågan om Kongo levande i de internationella sammanhangen.
– Samtidigt är det sorgligt att utrikesminister Carl Bildt är så tyst i frågan, säger hon.

Hur kan man som individ i Sverige göra en skillnad?
– Det handlar till exempel om att använda sin konsumentmakt och ställa krav när det gäller utvinningen av material i Kongo som sedan används i mobiltelefoner.  Sedan ska man försöka stödja civilsamhället och organisationer på plats, de bygger demokrati underifrån. Man kan ge pengar, och som kyrka kan man skapa kontakt med systerkyrkor i Kongo.
– Vad många säger på plats är: Berätta min berättelse. De vill inte att det här ska ske i det tysta.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Evangelisation – nej tack?

Ledare Forskningsinstitutet Barna Group har på uppdrag av Alpha USA gjort en undersökning av kristnas tankar kring evangelisation. Det mest omskakande...

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...