Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En familj från Karaosh hör till de 160 000 flyktingarna i Erbil. Foto: PMU

PMU: Stora insatser behövs för flyktingar i Erbil

– Man ser skräcken i deras ansikten. Det säger Noomi Lind från PMU, nyss hemkommen från ett besök i Erbil bland flyktingar som drivits bort från sina hem av terrorgruppen IS. Inför vintern behövs nu stora hjälpinsatser.

Nyheter · Publicerad 16:02, 3 okt 2014

Efter att Islamiska staten intog irakiska staden Mosul i juni kom den första flyktingströmmen till Erbil, huvudstaden i irakiska Kurdistan. Nu har över 160 000 flyktingar tagit sig dit, och de lever under mycket svåra förhållanden.

Noomi Lind och Lennart Nolvall från Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, återvände till Sverige på torsdagen i förra veckan efter ett besök i Erbil, och intrycken efter mötet med flyktingarna är starka.
– De är djupt traumatiserade och väldigt tagna av det de varit med om, säger Noomi Lind.
I den kristna stadsdelen Ankawa finns nu 35 000 flyktingar, varav de flesta är kristna. En 16-årig pojke från Mosul berättade för svenskarna om den hastiga flykten från hemstaden när IS närmade sig.
– Det var total panik. De gav sig av på morgonen, och hela området tömdes på invånare på mindre än en timme. De hann inte ens få med sig vatten och fick vandra till fots i fem timmar i hettan i juni. Flera äldre och små spädbarn dog på vägen.

Bland flyktingarna är uppgivenheten nu utbredd och de ser inte längre någon framtid i hemlandet.
– Många av dem har sett sina sönderbombade bostadsområden i nyhetssändningar och vet att de inte har något att återvända till. Alla säger att de vill lämna landet. En mamma kramade om mig och vi grät tillsammans. "Snälla ta min familj med dig till ditt land", sade hon. Då är det svårt att veta vad man ska säga, man blir väldigt berörd, säger Noomi Lind.

Att IS med sin fruktansvärda brutalitet satt skräck i folket är mycket tydligt.
– De har väldigt påtagliga trauman, man ser skräcken i deras ansikten. IS har tagit både kvinnor och flickor och håller dem som sexslavar. En medarbetare träffade en familj vars treåriga dotter tagits från dem. Behoven av psykologisk hjälp är stor, konstaterar Noomi Lind.

Bland de kristna flyktingarna finns också misstro mot araber som varit deras grannar, men angett dem för IS för att rädda sig själva.
– Jag frågade en pojke om han inte längtade efter sina kompisar, men han vill aldrig mer träffa dem. De hade växt upp tillsammans men över en natt vände de honom ryggen och angav familjen för IS. Det är ett svek som förstås sätter djupa spår.

Mitt i nöden finns en liten Assemblies of God-församling som nu gör en stor insats för flyktingarna.
– Jag är oerhört imponerad av församlingen. De hjälper tusentals flyktingar. De hyr tre olika byggnader där ungefär 500 flyktingar bor och 1 200 familjer får matpaket varje månad, säger Noomi LInd.

Pastor Ghassan berättade för PMU att alla församlingsmedlemmar hjälper till.
– Som kyrka öppnade vi omedelbart våra dörrar för att ta emot flyktingar. Många tog in flyktingfamiljer i sina hem. De flyktingar som bor i tältläger har inte tillgång till dusch, så våra familjer bjuder in dem till sina hem för att duscha.
I församlingen finns också flera läkare, som bildat ett team som besöker flyktingarna och ger dem vård, förklarade han.

PMU är en av flera organisationer som stöttar församlingen ekonomiskt, och det handlar om ett långsiktigt engagemang i en situation som inte har någon snabb lösning.
– Alla är överens om att det här kommer att fortsätta under lång tid framöver. Församlingen har också fått tillstånd av myndigheterna att öppna en skola för 1 500 flyktingbarn, berättar Noomi Lind.
– De väntar nu på att få mark där de kan sätta upp provisoriska lokaler. Planen är att barnen ska undervisas i tre olika skift för att man ska nå så många som möjligt. De räknar med att behöva 45 lärare, och det finns det bland flyktingarna, så det som behövs är resurser för att driva skolan.

Nu närmar sig vintern, och då ökar också behoven av hjälpinsatser.
– Där vi var kan temperaturen sjunka till fem plusgrader och det kan regna mycket. På flera platser blir det minusgrader och snö. Det gör att sårbarheten för sjukdomar ökar och behovet är stort av filtar, kaminer och vinterkläder, förklarar Noomi Lind. PMU har kläder lagrade i sin depå i Vårgårda och undersöker nu om det går att skicka ner kläder.

PMU har i en månads tid samlat in medel för arbetet bland flyktingarna i Kurdistan, och man räknar med en långsiktig insats, som görs i samarbete med den lokala församlingen och den finska hjälporganisationen Fida, och eventuellt andra organisationer.
– Flyktingarna kommer att behöva stöd under lång tid och vi gör allt vi kan för att få in pengar, säger Noomi Lind.

Fotnot: Bidrag kan ges till PMU på plusgiro 90 00 50 – 6. Märk gåvan "Drabbade i Irak".

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....