Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Plusarkiv: Trotsar lagen för flyktingar

Nyheter · Publicerad 11:21, 28 dec 2009
Trotsar lagen för flyktingar I över 25 år har Anita Dorazio kämpat för en humanare asylpolitikAnita Dorazio har levt med flyktingar sedan 1980-talet. Och hon drar sig inte för att använda okonventionella metoder.
– Många barnfamiljer lever sämre än våra husdjur, säger hon.
Och nu letar hon fristäder runt om i Sverige – i väntan på en mer human asylpolitik.


Anita Dorazio har arbetat med flyktingar i mer än 25 år.
Förra året blev hon utsedd till Årets svensk av tidningen Fokus för sitt arbete för flyktingars rättigheter.
Hon har varit med och gömt dem som inte fått stanna i Sverige.
Och i hennes underjordiska nätverk blir ett otal personer hjälpta varje dygn.
– Det är många barnfamiljer som lider, de lever sämre än våra husdjur, säger Anita Dorazio, som företräder Flykting och asylkommittéernas riksråd och som 1995 startade den första vårdmottagningen för papperslösa flyktingar i Sverige.

Nu efterfrågar hon fristäder – i väntan på att politiken ändras.
Hennes råd till dem som inte gömt flyktingar förut är att man kan vara flera familjer som delar på en flyktingfamilj.
– Man kan bilda ett litet informellt nätverk.
Det är extra viktigt, menar Anita Dorazio eftersom hon inte upplever att Lagen om god man som ska garantera att ett barn som kommer till Sverige utan sina föräldrar får en egen vuxen som bevakar ens rättigheter fungerar.
– Visst får flyktingbarnen goda män, men de är väldigt passiva och har en väldigt märklig inställning till uppdraget. De flesta är ointresserade och gör knappt något, med ett par undantag, säger Anita Dorazio.
Hon är glad över Sveriges kristna råds initiativ till förändring av asylpolitiken genom rapporten Skilda världar, som släpptes i november. I den går kyrkorna till attack mot hur staten med Migrationsverket i spetsen behandlar asylsökande som kommer till Sverige.

Men Anita Dorazios farhågor är att rapporten bara blir en skrivbordsprodukt.
– Nu har man gjort en fin skrift. Man kan påpeka asylpolitikens konsekvenser tusen gånger – men vad spelar det för roll om vi inte ställer oss frågan vad vi kan göra för att hjälpa de som lider?
Hennes budskap till landets kristna är enkelt – aktion.
– Man kan inte kalla sig för kristen och sedan sitta med armarna i kors och se på medan flyktingpolitiken låter folk dö. Vi måste alla ställa upp och ta hand om konsekvenserna av denna inhumana flyktingpolitik. Det behövs fristäder i det här landet. Människor som öppnar sina hem för den utsatte, säger hon.

Anita Dorazio nämner systrarna i Alsike kloster utanför Knivsta som viktiga förebilder.
– De har gömt flyktingar för deras självklara rätt till fristad och även stått upp för det, säger hon.
När det gäller hur Migrationsverket behandlar de barn som gått in i ett slags apatiskt läge på grund av den pressade situation de befinner sig i, drar Anita Dorazio paralleller till 1930-talets Tyskland.
– Jag tycker att det sätt som de apatiska barnen behandlas på i Sverige, påminner om när man ville göra av med människor. Det finns inte ord för det, säger hon.

Hon ifrågasätter även läkarkåren som hon menar vänder bort blicken från de apatiska barnen.
– Det är läkaretik som det handlar om. Etiken är utspolad med politiken i detta nya Europa, säger hon.
Anita Dorazio menar att lagtextens "Synnerligen ömmande omständigheter" som syftar till att flyktingar kan beviljas uppehållstillstånd trots att deras personliga förhållanden inte gör att de behöver skydd mot förföljelse, bara är tomma ord.
– Det är bara tre ord som inte har någon som helst innebörd i praktiken. Det blir alltid nej på den paragrafen, säger hon och menar att det i praktiken är omöjligt att få igenom uppehållstillstånd på den paragrafen.
Hennes erfarenhet är att folk måste vara på gränsen till döende för att det ska gå, alltså långt ifrån lagtextens mening.
– Tydligen är det synnerligen ömmande omständigheter när man uppfyller kraven för att vara "icke transportabel", säger hon.
Hon tycker även att det finns en naiv tro hos bland annat politiker att Migrationsverket fattar rätt beslut.
– Man utgår från att myndigheter fattar rätta beslut. Moderaterna uttrycker speciellt att flyktingarna ska återvända eftersom myndigheterna tagit det beslutet.
Nyligen var Anita Dorazio på en gala där hon fick tillfälle att prata med astronauten Christer Fuglesang.
– På min fråga om han såg några gränser på jorden från himlen och om det var möjligt att vara illegal på jorden, svarade han bestämt nej. Det är skönt med perspektiv, säger hon.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

    Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier