Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Planterade olivträd till Wallenbergs minne

Att plantera ett olivträd till Raoul Wallenbergs minne. Det uppdraget hade Göran Duveskog, känd svensk förkunnare och reseledare, fått inför en ceremoni i Israel på söndagen. – Oerhört hedrande, säger Duveskog, som höll fram Wallenberg som en svensk hjälte.

Nyheter · Publicerad 09:30, 3 nov 2017

Platsen ligger naturskönt vid Jordan och besöks av hundratusentals människor varje år. I den olivlund som anläggs, dedikeras träd åt personer som gjort stora räddningsinsatser för det judiska folket, berättar Göran Duveskog på telefon från Jerusalem.

– Tidigare har exempelvis Oscar Schindler fått ett träd planterat till sitt minne och nu var det dags för Raoul Wallenberg. De bestämde att de vill ge uppdraget till en svensk person, berättar Duveskog som handplockades för uppdraget.

– De hade fått höra att jag tar så mycket grupper till Israel och att jag skapar vänskapsband till Israel genom turism. De beslutade därför att jag var rätt person för uppdraget. Det var naturligtvis oerhört hedrande.

Ceremonin ägde rum i närvaro av 114 svenskar i den resegrupp som Duveskog just nu leder i landet.

– Under ceremonin spelade en judisk kvinna flöjt och Daniel Viklund sjöng nationalhymnen Hatikva. Därefter sjöng vi också den svenska nationalsången, berättar Göran Duveskog.

– Det var väldigt känslosamt och starkt, framhåller han. Där stod 114 svenskar och sjöng, medan Sveriges och Israels flagga vajade med olivträdet i mitten och en skylt att detta träd planterats till minne av Raoul Wallenberg.

Göran höll också ett kort tal om Raoul Wallenbergs oerhörda betydelse – mannen som räddade tiotusentals judar undan Förintelsen.

– Jag talade om hur vi beundrar honom, att han är en av de största hjältarna i svensk historia. Med tanke på att Sveriges relation till Israel inte är den bästa, så känner jag stolthet över en man som Raoul Wallenberg som hyllas så oerhört i Israel.

– När jag planterade trädet gjorde vi svenskar det med en bön att detta träd ska få djupa rötter i marken och att vänskapen mellan Sverige och Israel på samma sätt ska få fördjupas.

Platsen drivs av den judiska organisationen Yardenit i samarbete med markens ägare som är kibbutzen Kinneret och israeliska staten. Ansvarig för arbetet är en kvinna som själv är barn till överlevare från Förintelsen.

– Hon stod och grät. Hon var så rörd över vår grupp och det vi sa och hur vi uttryckte vänskapen till Israel.

Efter ceremonin fick Göran Duveskog också döpa fyra personer ur gruppen. Han berättar också att han, på väg upp från dopvattnet, möttes av tolv colombianer.

– De hade nästan tårar i ögonen och de berättade att de inte hade någon pastor med sig. I tro hade de satt på sig vita dopdräkter och nu undrade de om jag kunde döpa dem också, säger Göran Duveskog, och berättar om en fantastisk dopfest vid Jordans strand.

När jag planterade trädet gjorde vi det med en bön att detta träd ska få djupa rötter i marken och att vänskapen mellan Sverige och Israel på samma sätt ska få fördjupas.

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Hon läste Staksets bok – kom till tro på Gud

Vittnesbörd. En av dem som kommit till tro genom Sebastian Staksets bok är Linda Eriksson. Hon hade alltid lidit av ångest och tyckte att livet var meningslöst,...