Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Pionjär firar när Närradion fyller 40 år

Den 24 april 1979 sändes Sveriges första närradioprogram och det kom från Pingstkyrkan i Jönköping. Det första ord som hördes i etern var ”Jesus”, i en sångtext av programledaren Staffan Swahn. – Vi bröt radiomonopolet för första gången på legal väg. Det var en stor mediehändelse som uppmärksammades av all riksmedia, säger han.

Nyheter · Publicerad 12:33, 24 apr 2019

Klockan var tio på morgonen och medier som Rapport, Aktuellt och Dagens Nyheter var närvarande i studion när det förinspelade programmet sändes från Radio Pingst i Jönköping.

– Jag minns fortfarande den enorma glädjen och premiärfeelingen. Teknikern och jag hade arbetat hela natten och finslipat till klockan halv fem på morgonen. Vi stod på tårna, säger Staffan Swahn.

”Jesus vi sjunger om

Jesus vi talar om

Jesus, den bäste jag vet

Densamme i all evighet”

Så lät det i radioapparaterna hos alla dem som nyfiket rattat in frekvensen 98,5 MHz.

– Det är den enda sångtext jag någonsin har skrivit och det kändes väldigt gott att göra den markeringen. Jag fick det så klart till mig, närradioarbetet skulle bedrivas på samma villkor som all vår verksamhet. Vi skulle förkunna namnet Jesus, säger Staffan Swahn på 40-årsdagen av närradions födelse.

Han berättar om den politiska fight som föregick närradions tillkomst. Beslutet drevs igenom av den borgerliga regeringen med statsminister Torbjörn Fälldin i spetsen.

Folkrörelserna och kyrkorna hade länge velat ha närradio och det hade gjorts mängder av försök. Lewi Pethrus hade sänt via piratsändare från havet, han hade startat IBRA-radio på 1950-talet och jobbat för legala sändningsmöjligheter i Sverige.

– Hans arbete låg till grund för pingströrelsens radioengagemang. Vi hade det i våra gener.

Den statliga närradio-kommittén utsåg 16 olika försöksorter att sända under tre år. Jönköpings kommun var en av orterna och där var Pingstkyrkan i Jönköping och Huskvarna redan från start viktiga aktörer. Staffan Swahn beskriver Jönköpings-församlingens radiogrupp – efter en tid 125 personer – som ett gäng glada amatörer. Själv fick Staffan Swahn, som var en församlingens pastorer, ägna mycket tid åt att leda närradioarbetet. Som mest sände församlingen 32 timmar i veckan.

Man gjorde förbönsprogram, barn- och ungdomsprogram, invandrarprogram och morgonprogram med nyheter, andakt och gäster som Alf Svensson och Göran Hägglund i studion.

– Vi trodde mycket på direktsändningar. Våra caféprogram från den nya kyrkan blev en jättesuccé, berättar Staffan Swahn.

Programmen fyllde en stor funktion för de gamla och sjuka som inte kunde komma till kyrkan, men framförallt nådde man fram till dem som aldrig hade hört om Jesus. Väckelsemötena på söndagskvällar nådde ut till 15 000 människor i bygden.

Staffan Swahn åkte runt till en lång rad pingstförsamlingar för att dela med sig av sina erfarenheter. Även andra intresserade föreningar deltog i samlingarna och efter de tre försöksåren var det många orter i Sverige som valde att haka på.

I Jönköpingsbygden där Staffan Swahn bor fortsätter nio kyrkor än i dag med sina sändningar och har bra kontakt med lyssnarna. Swahn sänder själv programmet Min musik en gång i månaden.

– Det är jätteroligt, säger Swahn som numera även jobbar i annan kristen media – som säljare på Världen idag.

Och vad närradiojubiléet beträffar framhåller han att detta handlar om långt mer än bara 40 års-nostalgi.

– Närradion är ett medel för oss att fortsätta sprida evangeliet även om antalet sända timmar inte är på samma nivå som tidigare.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...