Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Pionjär firar när Närradion fyller 40 år

Den 24 april 1979 sändes Sveriges första närradioprogram och det kom från Pingstkyrkan i Jönköping. Det första ord som hördes i etern var ”Jesus”, i en sångtext av programledaren Staffan Swahn. – Vi bröt radiomonopolet för första gången på legal väg. Det var en stor mediehändelse som uppmärksammades av all riksmedia, säger han.

Nyheter · Publicerad 12:33, 24 apr 2019

Klockan var tio på morgonen och medier som Rapport, Aktuellt och Dagens Nyheter var närvarande i studion när det förinspelade programmet sändes från Radio Pingst i Jönköping.

– Jag minns fortfarande den enorma glädjen och premiärfeelingen. Teknikern och jag hade arbetat hela natten och finslipat till klockan halv fem på morgonen. Vi stod på tårna, säger Staffan Swahn.

”Jesus vi sjunger om

Jesus vi talar om

Jesus, den bäste jag vet

Densamme i all evighet”

Så lät det i radioapparaterna hos alla dem som nyfiket rattat in frekvensen 98,5 MHz.

– Det är den enda sångtext jag någonsin har skrivit och det kändes väldigt gott att göra den markeringen. Jag fick det så klart till mig, närradioarbetet skulle bedrivas på samma villkor som all vår verksamhet. Vi skulle förkunna namnet Jesus, säger Staffan Swahn på 40-årsdagen av närradions födelse.

Han berättar om den politiska fight som föregick närradions tillkomst. Beslutet drevs igenom av den borgerliga regeringen med statsminister Torbjörn Fälldin i spetsen.

Folkrörelserna och kyrkorna hade länge velat ha närradio och det hade gjorts mängder av försök. Lewi Pethrus hade sänt via piratsändare från havet, han hade startat IBRA-radio på 1950-talet och jobbat för legala sändningsmöjligheter i Sverige.

– Hans arbete låg till grund för pingströrelsens radioengagemang. Vi hade det i våra gener.

Den statliga närradio-kommittén utsåg 16 olika försöksorter att sända under tre år. Jönköpings kommun var en av orterna och där var Pingstkyrkan i Jönköping och Huskvarna redan från start viktiga aktörer. Staffan Swahn beskriver Jönköpings-församlingens radiogrupp – efter en tid 125 personer – som ett gäng glada amatörer. Själv fick Staffan Swahn, som var en församlingens pastorer, ägna mycket tid åt att leda närradioarbetet. Som mest sände församlingen 32 timmar i veckan.

Man gjorde förbönsprogram, barn- och ungdomsprogram, invandrarprogram och morgonprogram med nyheter, andakt och gäster som Alf Svensson och Göran Hägglund i studion.

– Vi trodde mycket på direktsändningar. Våra caféprogram från den nya kyrkan blev en jättesuccé, berättar Staffan Swahn.

Programmen fyllde en stor funktion för de gamla och sjuka som inte kunde komma till kyrkan, men framförallt nådde man fram till dem som aldrig hade hört om Jesus. Väckelsemötena på söndagskvällar nådde ut till 15 000 människor i bygden.

Staffan Swahn åkte runt till en lång rad pingstförsamlingar för att dela med sig av sina erfarenheter. Även andra intresserade föreningar deltog i samlingarna och efter de tre försöksåren var det många orter i Sverige som valde att haka på.

I Jönköpingsbygden där Staffan Swahn bor fortsätter nio kyrkor än i dag med sina sändningar och har bra kontakt med lyssnarna. Swahn sänder själv programmet Min musik en gång i månaden.

– Det är jätteroligt, säger Swahn som numera även jobbar i annan kristen media – som säljare på Världen idag.

Och vad närradiojubiléet beträffar framhåller han att detta handlar om långt mer än bara 40 års-nostalgi.

– Närradion är ett medel för oss att fortsätta sprida evangeliet även om antalet sända timmar inte är på samma nivå som tidigare.

Nu är det dags för Guds rike att kontra med full kraft.

Ledarkrönika I slutet av februari, blev jag, min son och en god vän inbjudna av en annan god vän till Göteborg.... torsdag 4/6 00:20

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

De livlösa lemmarna var yttre tecken på en inre, djupare brustenhet.

Inför söndag Apg 4:5–12 Etthundratjugo längtande människor samlades för att be om helig Ande. Det var en osäker... torsdag 4/6 00:20