På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Malawis nyvalde preisdent, Lazarus Chakwera, är pingstvän, doktor i teologi och var ledare för pingstsamfundet Assemblies of God i Malawi i över 20 år, fram tills 2013. Foto: Thoko Chikondi/AP/TT

Pingstvän valdes till ny president i Malawi

Malawis nye president, Lazarus Chakwera, är Afrikas första att bli vald efter att först ha förlorat i ett val som ogiltigförklarats och därför tagits om. Chakwera är pingstvän och jämför sig nu med sin bibliske namne, Lasarus.

Nyheter · Publicerad 08:00, 30 jun 2020

– Jag känner mig verkligen som Lasarus – jag har kommit tillbaka från de döda, säger president Lazarus Chakwera, rapporterar brittiska BBC.

Det var i valet i tisdags i förra veckan som Lazarus Chakwera vann med drygt 58 procent av rösterna, över den sittande presidenten, Peter Mutharika. Den senare vann i ett val förra året med knapp marginal, men valet ogiltigförklarades senare på grund av oegentligheter av Malawis konstitutionella domstol, vars beslut också blev bekräftat av högsta domstolen.

I nyvalet blev därmed Lazarus Chakwera histiorisk i och med att han blev Afrikas första president att bli vald på det här sättet.

Chakweras invigningstal på söndagen omtalas av den malawiska nättidningen Nyasa Times, som också uppger att presidenten varit pingstpredikant och föreläsare i teologi. I sitt tal lovade Lazarus Chakwera att slå ner på korruptionen i landet, och han var dessutom tydlig med sitt eget ansvar inför Gud:

– Jag antar denna kallelse till att tjäna er med glädje och helig fruktan, för jag är skyldig Gud och er alla att göra mitt bästa, sade den nyvalde presidenten.

Pingstvännen försäkrade att det nya Malawi, som han vill se, ska var ett hem för alla att blomstra i och bad om befolknings stöd.

– Med er hjälp kommer vi att upprätta tron på att ha ett styre som tjänar, inte ett styre som regerar, ett styre som inspirerar, inte ett styre som retar upp, ett styre som lyssnar, inte ett styre som ropar och skriker, utan ett styre som slåss för er och inte emot er, sade Lazarus Chakwera.

Den 65-årige presidenten beskrev också hur han, liksom de flesta malawier, växt upp i fattigdom, men att han också hade välsignelsen av att växa upp i ett Malawi som då var välstyrt.

– Även om jag växte upp i en fattig by, som de flesta malawier, utan ärvd rikedom eller politiska band, utan elektricitet eller rinnande vatten, så står jag här i dag eftersom jag hade denna Guds välsignelse, vilket unga malawier i dag inte har, sade han.

Lazarus Chakwera har inte bara varit predikant inom pingströrelsen i Malawi, utan var dessutom ledare för landets pingstsamfund Assemblies of God under åren 1989-2013. Han har en doktorsexamen i teologi från Trinity National University i USA.

Till sin vicepresident har Chakwera utsett ekonomen Saulos Chillima, som beskrivs som en ”hängiven katolik”.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier