Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Malawis nyvalde preisdent, Lazarus Chakwera, är pingstvän, doktor i teologi och var ledare för pingstsamfundet Assemblies of God i Malawi i över 20 år, fram tills 2013. Foto: Thoko Chikondi/AP/TT

Pingstvän valdes till ny president i Malawi

Malawis nye president, Lazarus Chakwera, är Afrikas första att bli vald efter att först ha förlorat i ett val som ogiltigförklarats och därför tagits om. Chakwera är pingstvän och jämför sig nu med sin bibliske namne, Lasarus.

Nyheter · Publicerad 08:00, 30 jun 2020

– Jag känner mig verkligen som Lasarus – jag har kommit tillbaka från de döda, säger president Lazarus Chakwera, rapporterar brittiska BBC.

Det var i valet i tisdags i förra veckan som Lazarus Chakwera vann med drygt 58 procent av rösterna, över den sittande presidenten, Peter Mutharika. Den senare vann i ett val förra året med knapp marginal, men valet ogiltigförklarades senare på grund av oegentligheter av Malawis konstitutionella domstol, vars beslut också blev bekräftat av högsta domstolen.

I nyvalet blev därmed Lazarus Chakwera histiorisk i och med att han blev Afrikas första president att bli vald på det här sättet.

Chakweras invigningstal på söndagen omtalas av den malawiska nättidningen Nyasa Times, som också uppger att presidenten varit pingstpredikant och föreläsare i teologi. I sitt tal lovade Lazarus Chakwera att slå ner på korruptionen i landet, och han var dessutom tydlig med sitt eget ansvar inför Gud:

– Jag antar denna kallelse till att tjäna er med glädje och helig fruktan, för jag är skyldig Gud och er alla att göra mitt bästa, sade den nyvalde presidenten.

Pingstvännen försäkrade att det nya Malawi, som han vill se, ska var ett hem för alla att blomstra i och bad om befolknings stöd.

– Med er hjälp kommer vi att upprätta tron på att ha ett styre som tjänar, inte ett styre som regerar, ett styre som inspirerar, inte ett styre som retar upp, ett styre som lyssnar, inte ett styre som ropar och skriker, utan ett styre som slåss för er och inte emot er, sade Lazarus Chakwera.

Den 65-årige presidenten beskrev också hur han, liksom de flesta malawier, växt upp i fattigdom, men att han också hade välsignelsen av att växa upp i ett Malawi som då var välstyrt.

– Även om jag växte upp i en fattig by, som de flesta malawier, utan ärvd rikedom eller politiska band, utan elektricitet eller rinnande vatten, så står jag här i dag eftersom jag hade denna Guds välsignelse, vilket unga malawier i dag inte har, sade han.

Lazarus Chakwera har inte bara varit predikant inom pingströrelsen i Malawi, utan var dessutom ledare för landets pingstsamfund Assemblies of God under åren 1989-2013. Han har en doktorsexamen i teologi från Trinity National University i USA.

Till sin vicepresident har Chakwera utsett ekonomen Saulos Chillima, som beskrivs som en ”hängiven katolik”.

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda