Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

”Det finns upprättelse och befrielse från skuld och skam”, säger Daniel Alm som vill att kyrkan tar större ansvar för det växande spelmissbruket. Foto: Per Helgoson

Pingstledare om spelreklam: ”En fälla”

Reklamen för nätkasinon och bettingbolag möter oss numera överallt och allt fler fastnar i spelmissbruk. Pingstledaren Daniel Alm menar att spelbolagen säljer en lögn och att kyrkan behöver stå beredd att hjälpa människor som fastnat.

Nyheter · Publicerad 09:24, 10 jan 2019

– Den här reklamen sköljer över oss, och det är en enorm sorg att spelandet drabbar alltfler. Det blir som materialismens bakgård där man lurar människor in i detta med att man kan få den där vinsten som ska göra dig lycklig och fri. Men det är en lögn och en otrolig fälla för många, säger Daniel Alm till Världen idag.

– Jag vet om, inte minst unga, grabbar som får lönen och så spelar man bort i stort sett allt och får leva utan pengar resten av månaden. Det blir ett missbruk.

Alm menar att det blir en slags ”materialistisk teokrati” där vi köper det vi tillber och tillber det vi köper. Kyrkan behöver vara något annat, en plats där vi inte är kunder utan där givande och generositet är självklart, menar han.

– Det är oerhört viktigt att vi kan vara ett alternativ till den här lockelsen som spelande utgör.

När alltfler blir bundna i spelmissbruk och det förstör såväl privatekonomier som äktenskap och familjer behöver kristna svara upp.

– Vi i församlingarna vaknar mer och mer inför att det här på riktigt är något som pressar och förstör för många människor.

Det är på flera sätt samma typ av beroendeproblematik som pingströrelsens LP-verksamhet och många andra kristna sammanhang länge arbetat med, men då främst mot alkoholism och drogberoende.

– Men vi kan vara på väg i den riktningen att också nå människor i spelmissbruk. Evangelium behövs, det finns upprättelse och befrielse från skuld och skam. Det gäller att vi som kyrkor kommer in rätt och kan leda människor till frihet, säger Daniel Alm.

Jag vet om, inte minst unga grabbar, som får lönen och så spelar man bort i stort sett allt och får leva utan pengar resten av månaden. Det blir ett missbruk.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

KD mot himlen i Förtroendebarometern

Samhälle. Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...